EPA/RONALD WITTEK

Lavrov britanskog ministra obrane nazvao “ministrom rata”

Ruski ministar vanjskih poslova Serjel Lavrov nazvao je u subotu britanskog ministra obrane Gavina Williamsona “ministrom rata”, dan nakon što je Williamson u ratobornom govoru oštro napao Rusiju da “podbada Zapad”.

Obraćajući se sudionicima konferencije o sigurnosti u Muenchenu, Lavrov je iskoristio pitanje o sigurnosnoj situaciji na Arktiku da bi uzvratio Britancu.

“Želimo znati kakav će biti angažman NATO-a na Arktiku”, rekao je ruski ministar. “Ako slušate ljude kao što je ministar rata, oprostite, ministra obrane Velike Britanije, onda biste mogli steći dojam da nitko osim NATO-a nema pravo biti bilo gdje”, dodao je uz smješak Lavrov.

Williamson se dan ranije u Muenchenu okomio na Rusiju optuživši je za špijunažu, kibernetičke napade i kršenje sporazuma o nuklearnim projektilima srednjega dometa.

Istaknuo je da Rusija mora odgovarati za svoje postupke na međunarodnom planu. “Ruski avanturizam mora imati cijenu”, poručio je britanski ministar obrane.

Komentirajući sankcije Zapada protiv Rusije, Lavrov je rekao kako se Europa dala uvuči u “besmislene sukobe s Rusijom, iako zbog toga gubi milijarde dolara”.

To nije prvi put da su dvojica ministara razmjenjivala nediplomatske poruke. Williamson je prošle godine poručio Moskvi “da se skloni i šuti”, a Lavrov je uzvratio da mu “fali škole”.

Komentiraj