Lauc: “Nije dobro, prozračujte, izbjegavajte bliski kontakt”

Nije dobro i bit će još gore, upozorio je za HRT molekularni biolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc.

Stanje je nedefinirano jer raste broj zaraženih koji još ne prati broj umrlih. Međutim, kaže, broj umrlih uvijek kasni tri tjedna za brojem zaraženih. “Ako se nastave ove tendencije u Europi, vraća nam se zimski COVID, bolest koja ima teže simptome i veću smrtnost nego što smo imali zadnjih šest mjeseci”, kazao je.

Dodao je i da se kod nas zbog klime nije dogodio toliko nagli porast kao u drugim zemljama Europe. “Svi parametri koji su nam u ljeti pomagali da se ne zarazimo, sad više nisu tu. Pojavio se i problem grijanja koji jako isušuje zrak. Nije dobro i bit će još gore sljedećih mjeseci. Do ljeta smo vjerovali da ovaj virus nije aerosolni, a sad se pokazalo da je. Nije dovoljno udahnuti jedan virus, potrebno je udahnuti veliku količinu virusa da bi se zarazili. Zato je važno prozračivanje prostora, izbjegavanje bliskog kontakta”, rekao je Lauc.

Istaknuo je da će velika većina bolest preboljeti bez velikih simptoma i neće umrijeti, ali s obzirom na to da je virus jako zarazan, moguće je da će veliki broj ljudi imati teže simptome jer se može dogoditi da nemamo kapacitete za njihovo liječenje.

Na pitanje može li se osoba dva puta zaraziti, Lauc je rekao da je to nešto što se događa, ali prema dostupnim podacima to je iznimka, a ne pravilo. “Nakon što prebolite bolest, neko vrijeme ste zaštićeni. Tko je prebolio bolest preko ljeta, vrlo vjerojatno neće dobiti teži oblik bolesti tijekom ove zime, a hoće li biti zaštićen nagodinu, to još ne znamo”, rekao je.

Cjepiva jako dobro napreduju, i do kraja godine bar jedno bi moglo biti odobreno, ali “to ne znači da će biti dostupno ljudima. Mi ćemo dobiti određenu količinu, ali to će biti za zdravstvene djelatnike i ugrožene skupine”, naglasio je i ponovio da je preporučeno cijepiti se protiv gripe i da tko god ima priliku, neka se cijepi.

Lauc je rekao da su kod djece teži oblici bolesti iznimno rijetki i da su povezani s pretjeranom debljinom ili drugim bolestima. “Možemo smatrati da oni nisu ugroženi, a koliko šire virus, nije sigurno. Vidimo da nema velikog širenja po školama i mislim da su nam škole još uvijek sigurna mjesta i zatvaranje škola mora doći zadnje na red”.

Komentiraj