LAUC: “Moramo smanjiti brzinu kojom se virus širi”

 

Znanstvenik Gordan Lauc jutros je gostovao u HRT-ovoj emiiji Studio 4, gdje je govorio o mogućem cjepivu za koronavirus i lijekovima koji su se pokazali uspješni.

“Nije bilo nikakve sumnje da će se, pogotovo u Hrvatsku priča vratiti jer smo mi imali mali broj slučajeva ukupno. Još uvijek imamo mali broj”, rekao je Lauc i dodao da se čini da bolest nije tako teška preko ljeta, već preko zime.

“Što se tiče cjepiva ide se velikom brzinom prema pronalasku, veliki je broj studija i kliničkih istraživanja, no nitko ne može znati koji će biti rezultati, hoće li cjepivo biti sigurno i učinkovito i to se neće dogoditi prije početka sljedeće godine”, rekao je Lauc.

Što se tiče lijekova nema velikog napretka, ali su, kaže, liječnici naučili bolje upravljati tom bolesti pa je situacija bolja nego prije.

“To što smo kupili ovih par mjeseci znači jako puno, jer kada se vrati pandemija na jesen bit ćemo puno bolje pripremljeni i moći ćemo se lakše s njom nositi. Moramo smanjiti brzinu kojom se virus širi, jer ako se svi zarazimo imat ćemo kolaps zdravstvenog sustava. Iako virus neće ubiti puno nas, treba rasporediti broj ljudi koji će se razboljeti na što duže vrijeme”, poručio je Lauc.

Što će se dogoditi na jesen, kaže kako to još uvijek nitko ne zna. Ipak, kaž da sigurno više nećemo vidjeti karantenu kakva je bila. “Možda samo u nekim manjim regijama ako se situacija pogorša, ali će biti zabrane velikih okupljanja, obavezna upotreba maski i bit će problematični zatvoreni prostori”, poručio je.

Na pitanje hoće li na jesen ljudima trebati više psiholozi ili epidemiolozi, Lauc kaže kako ovo jako teško psihički pogađa ljude. “Panika i strah čine jako veliku štetu. Činjenica je da ćemo mi kao sustav imati veće štete od socijalnih, psiholoških, zdravstvenih posljedica i jako je važna psihološka podrška. Ona nažalost, kod nas nije razvijena i to je nešto na čemu bi trebalo poraditi”, zaključio je Lauc.

Komentiraj