‘L’Amant’ Marguerite Duras postao je najpoznatiji ljubavnik na svijetu

Francuska spisateljica, dramaturginja, scenaristica i redateljica Marguerite Duras je rođena kao ‘Marguerite Germaine Marie Donnadieu’ u Vijetnamu u proljeće 1914. a umrla je u Parizu 3. ožujka 1996. godine. U francusku je književnu baštinu ušla kao jedna od najprevođenijih i najproučavanijih pisaca druge polovice 20. stoljeća.

Napisala je velik broj književnih djela, romana, drama, intervjua, eseja te se bavila i filmskom režijom. Najpoznatije djelo je autobiografski roman “Ljubavnik ” (fra. L’Amant) (1984.), u kojem opisuje svoju mladenačku aferu s Kinezom. Priča o žudnji i ranome otkrivanju tjelesnosti, o odrastanju na Indonezijskom poluotoku, o ljubavi, o školovanju, ali jednako tako o intenzivnim i dramatičnim događanjima unutar jedne obitelji, o smrti i gubitku, o boli, o ljubavi prema najbližima.

Obožavatelji ovog jedinstvenog romana gotovo da napamet znaju prvih par rečenica: “Jednog dana, bila sam već u godinama, u predvorju neke dvorane prišao mi je nepoznati čovjek. Predstavio se i rekao: ‘Poznajem vas oduvijek. Svi kažu da ste u mladosti bili lijepi. Došao sam vam reći da ste za mene sada ljepši nego kada ste bili mladi, manje mi se sviđalo vaše lice mlade žene od ovog sadašnjeg, opustošenoga.’ “

Komentiraj