Lalovac: “‘Copy-paste’ mjere, ne garantiraju da će se zaustaviti rast cijena”

Autor:

28.02.2023., Zagreb- Konferenciju za medije u Sdp-u pod nazivom "Inflacija i ocuvanje kupovne moci gradjana". Potpredsjednik SDP-a Sinisa Hajdas Doncic, saborski zastupnik Boris Lalovac te voditelj SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo JosipTica.                  Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je predstavio nove mjere za ublažavanje inflacije. Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar financija Boris Lalovac smatra da su one samo ‘copy-paste’ prethodnih mjera, a upitno je, rekao je, i hoće li one zaustaviti rast cijena ‘s obzirom da Vlada ne prati dovoljno zbivanja na tržištu’.

“To su ‘copy-paste mjere’ iz prethodnih Vladinih mjera starih pola godine, godinu dana. Mjere ne garantiraju da će se zaustaviti rast cijena. Prethodne mjere ograničavanja cijena električne energije i plina nisu zaustavile prelijevanje cijena na građane, i to preko trgovaca”, komentirao je Lalovac paket mjera.

Smatra da, ako izvršna vlast odluči ‘zamrzavati’ cijene energenata, onda mora biti upoznata s onime što se događa na tržištu. Inače, dodaje, dolazi do toga da se Vlada i trgovci prepucavaju preko medija. “Koliko god Vlada pomaže građanima, tržište poveća cijene tako da građanima unutra mjesec ili dva, ‘ispari’ ono što su od Vlade dobili”, rekao je, kako prenosi N1.

Lalovac smatra da je Hrvatskoj potreban paket mjera prema asortimanu od 100 do 200 proizvoda, čija bi cijena, u dogovori s trgovcima, bila između 1 i 2 eura. “U Francuskoj je, primjera radi, dogovoreno da 200 artikala koštaju po jedan euro. I to u zemlji koja ima duplo manju stopu inflacije od Hrvatske i čiji umirovljenici imaju duplo veće mirovine od hrvatskih”, istaknuo je.

Što se tiče hrvatskih umirovljenika, Lalovac podupire jednokratne isplate u iznosi od 60 do 160 eura za one najniže mirovine, no dodaje da bi takva mjere trebali postati trajna.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.