LA Rade Šerbedžija dobitnik nagrade “Mary Pickford”

Autor:

Zagreb, 08.01.2019. - Na konferenciji za medije u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) najavljena je zagrebačka premijera Euripidovih "Bakhi" u režiji Lenke Udovički nastala u koprodukciji Kazališta Ulysses i ZKM-a.
Na fotografiji Rade Šerbedžija.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nagrada Mary Pickford Award za sveukupni doprinos u svjetskom filmu, koju u sklopu dodjele 23. Nagrade Satellite dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija u Los Angelesu (The International Press academy – IPA), ove je godine pripala hrvatskom glumcu, redatelju i glazbeniku Radi Šerbedžiji.

“Rade je glumac koji ne poznaje ograničenja, a njegov talent ne poznaje granice. Stoga je zaista zaslužio nagradu Mary Pickford Award za poseban umjetnički doprinos industriji zabave”, rekla je tim povodom predsjednica IPA-e Mirjana Van Blaricom.

Rade Šerbedžija je u proteklih pola stoljeća svoje filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i hollywoodski hitovi poput “Eyes Wide Shut”, “Mission impossible 2”, “Snatch”, “Space Cowboys”, “The Promise”, “Downton Abbey”, “First Class”, “The Saint” i mnogi drugi.

Uskoro se vraća u Ameriku na četiri mjeseca gdje nastavlja sa snimanjem TV serije “Strange Angel” u produkciji Ridley Scotta i CBS studija, da bi u svibnju počeo s probama za novu predstavu Kazališta Ulysses, kojega je osnivač.

Nagrade Satellite dodjeljuju se od 1996. godine, a promiču umjetničku izvrsnost u području filma, televizije i novih medija uz naglasak na nove, međunarodne ili nezavisne autore, alternativnu kulturu i multimediju. Svečana dodjela nagrade održat će se 22. veljače u Hotelu Mondrian u Hollywoodu.

Nagradu Mary Pickford do sada su osvojili Rod Steiger, Alan J. Pakula, Francis Ford Coppola, Maximilian Schell, Karl Malden, Arnon Milchan, Robert Evans, Louis Gossett Jr., Kathy Bates, Jodie Foster, Susan Sarandon, Vanessa Williams, Gena Rowlands, Mitzi Gaynor, Martin Landau, Michael York, Terence Stamp, Mike Medavoy, Ellen Burstyn, Louise Fletcher, Edward James Olmos te Dabney Coleman.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.