Kuterovac: “Imamo najnižu cijenu svinjetine u EU, a uvozimo je iz Njemačke. Tko je tu lud?”

Autor:

02.12.2016., Cakovec - U Domu sindikata odrzan Agro uzlet Grada Cakovca. rKresimir Kuterovac, direktor tvrtke INAGRA za razvoj poljoprivredne proizvodnje. rPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Krešimir Kuterovac iz Hrvatske udruga proizvođača svinja u nedjelju je komentirao Vladinu odluku o ograničenju cijena namirnica, pogotovo mesa.

“Ova cijena od 24,99 izgleda mi kao da je izašla iz marketinga trgovačkih lanaca. Vidi se da nije bilo nikakve tržišne logike niti kalkulacije. Mi u Hrvatskoj proizvodimo samo 50 posto svinjskog mesa”, poručio je Kuterovac za ‘Točku na tjedan’ N1.

Dodao je da je upitno hoće li uvoznici htjeti isporučivati meso po tim cijenama. “Hrvatska je jedina država koja nema uređeno tržište po načelima EU. Nemamo ni ugovorne obveze između trgovaca i nas kao proizvođača, pa je realno očekivati pritisak za snižavanje cijena. Ako bude pritiska na cijenu, svinje će završiti na izvozu. Ovo mi izgleda kao populistička mjera, umjesto da su nadoknadili troškove proizvođačima”, naglasio je.

Od Vladinih mjera, kaže, ne očekuje puno. “Vlada mora pod hitno urediti tržište. Transparentnost, tržišta, ugovorni odnosi… ako se to ne riješi, najslabija karika uvijek trpi, a to smo mi proizvođači. Mi imamo najnižu cijenu svinjetine u EU, a uvozimo svinjetinu iz Njemačke. Pa tko je tu lud? Svi skupa moramo raditi na tome da podržimo domaću proizvodnju. Strateška odluka Vlade mora biti da primijeni strateške mjere, a ne ove kratkoročne”, poručio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.