Kuća magične trave donosi magičnu jesen: Kolekcija Different s ekološkim bučinim uljem hrani, hidratizira i njeguje kožu

Autor:

Photo: KMT Biocosmetics

Sada je više nego ikada važno zaštititi okoliš, održati ga što čišćim i zelenijim. Jednako tako važno je zaštititi i očuvati našu kožu i zdravlje. Obitelj Jakopović iz Novog Marofa nudi proizvode koji zadovoljavaju oba zahtjevna kriterija – pazeći pritom na prirodu i svijet koji nas okružuje.

Nastali u vlastitoj manufakturi, s biljnim, organskim i nerafiniranim sastojcima, svi njihovi proizvodi su ekološki certificirani. Štoviše, na stranicama njihova OPG-a stoji kako „proizvodi nisu testirani na životinjama već na obitelji i prijateljima koji dragovoljno uživaju u blagodatima prirode i ljubavi usađenoj u svaki novi proizvod“.

Naime, još od 2008. godine obitelj Jakopović stvara proizvodne sirovine iz vlastitog ekološkog uzgoja. Počeli su s uzgojem ljekovitog bilja – bili su to matičnjak, smilje, paprena metvica, lješnjaci, lavanda – i danas imaju prekrasne nasade ljekovitog bilja na šest hektara zemlje. Njihova registrirana proizvodnja ekološke kozmetike podrazumijeva kompletan proces od biljke do krajnjeg proizvoda.

Obiteljski posao vode supružnici Jakopović, Snježana i Mladen, te kći Andrea Hudoletnjak.

“Nakon žetve, sve biljke se prerađuju. Suše se, destiliraju ili maceriraju da bi se dobile sirovine ili poluproizvodi za proizvodnju kozmetike, a to su eterična ulja, hidrolati, macerati i suha herba. Sav svoj urod ljekovitog bilja preradimo i potrošimo u našoj proizvodnji“, kaže nam Snježana Mikulčić Jakopović

Magičan posao zaslužuje i magično ime, pa otuda i Kuća magične trave, ili skraćeno ‘KMT biocosmetics. Imaju više od 70 proizvoda za njegu lica, tijela i kose, od sapuna, šampona, krema, deodoranata, pasti za zube, ulja, seruma, maski.

Kuća magične trave je brend certificirane ekološke kozmetike. Kolekcija Different by KMT s bučinim uljem sjajna je linija za zdravlje kože i kose.

Čarobno ime za proizvode koji njeguju

Kuća magične trave dobila je to čarobno ime, jer je prva biljka koju su posadili u najvećoj količini bila melisa ili matičnjak, u narodu poznata kao magična trava. Melisu su, naime, od davnina ljudi koristili za smirenje, koncentraciju, donošenje dobrih odluka i držali su da ima čudotvorna svojstva.

“Suprug je nositelj OPG-a, kćer je kozmetičarka, a ja sam fitoaromaterapeut. Svi radimo u proizvodnji. Ja sam završila fitoterapiju i aromaterapiju i time se bavim već 13 godina”, kaže Snježana.

Suprug Mladen, inače inženjer informatike, velik dio svoje radne energije uložio je u informatički posao, no cijelo vrijeme bilo mu je žao da “zemlja stoji pusta”. I kako to obično biva u određenim godinama, zemlji se vratio.

Prvotni hobi ubrzo je prerastao u ozbiljan obiteljski biznis.

“Smatramo da ako čovjek ima dobar proizvod, voli i zna raditi, posao mora uspjeti”, kaže Snježana.

Prvotan cilj bila je veleprodaja, odnosno, distribucija po specijaliziranim trgovinama ekoloških proizvoda i zrave hrane. Danas, osim toga, rade i kozmetiku za hotele s eko label oznakom, wellnes program i proffesional liniju za kozmetičke salone.

“Naša zemlja je bila potpuno čista, neobrađena godinama i mi smo se odmah upisali u registar ekoloških proizvođača tako da od prvog dana imamo ekološki uzgoj i proizvodnju te eko certifikat za sve kozmetičke proizvode. Naši kupci su onaj dio populacije koji cijene kvalitetu i brinu o tome što jedu i stavljaju na kožu”, kaže Snježana.

Kuća magične trave je brend certificirane ekološke kozmetike. Kolekcija Different by KMT s bučinim uljem sjajna je linija za zdravlje kože i kose.

Prelazak na biodinamički uzgoj

Zadnje tri godine, dodaje, rade na nadgradnji ekološke proizvodnje, a to je biodinamika i certifikat Demeter. Inače, biodinamički proizvodi s certifikatom Demeter podvrgnuti su strožim pravilima i kriterijima od kontroliranoga eko uzgoja.

“I tu su proizvodi još kvalitetniji. Mi smo sada u postupku prelaska naše farme na biodinamički uzgoj. Biodinamička proizvodnja iziskuje upotrebu biodinamičkih pripravaka u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, poštivanje osnovnih prirodnih zakonitosti poput mjesečevog kalendara. Radi se, dakle, o potpuno prirodnom zaokruženom ciklusu. Pohađamo praktične radionice i teorijske edukacije o biodinamičkoj proizvodnji, jer je to jedan od uvjeta za Demeter. Proizvođač prije svega mora biti educiran i za to mora imati pismeni dokaz. Plan prelaska smo napravili prije godinu dana i kad uskladimo sve stavke koje su potrebne, uskoro ćemo se certificirati”, otkriva Snježana.

Njihovi će proizvodi tada, kaže, biti još jedna stepenica više od ekološkog, bolji, zdraviji, čišći.

“Certifikat Demeter je u svijetu vrlo cijenjen i to nam proširuje tržišta na mnoge zemlje koje već odavno imaju ustaljenu proizvodnju i plasman biodinamičkih proizvoda, poput Austrije, Njemačke,Švicarske i Skandinavskih zemalja” kaže Snježana i dodaje da
izvoze u Švedsku, Nizozemsku, Austriju, Sloveniju, Poljsku …

“U Poljskoj nam se najbolje prodaju paste za zube, čak su jedne godine bile broj jedan, najprodavanije ekološke paste za zube”, napominje.

Svoj proizvodni asortiman složili su u nekoliko različitih kolekcija, a svaka kolekcija posvećena je određenoj biljci. Tu je kolekcija na bazi matičnjaka, mente, smilja, ulja sjemenki crnog grožđa i bučinog ulja…

Upravo je kasna jesen razdoblje za kolekciju na bazi buče.

“Točno, buče su pobrane, radi se ulje, trenutno je vrijeme prešanja bučinih koštica u ulje. Osmislili smo cijelu kolekciju na bazi ekološkog bučinog ulja, a to je nešto sasvim drugačije od ostalih kozmetičkih proizvoda na tržištu i zato se kolekcija zove Different. Bučino ulje nabavljamo od našeg prijateljskog opg-a koji jedini ima ekološki certifikat za bučino ulje”, kaže Snježana.

Kolekcija se sastoji od kreme za normalnu do masnu kožu, melema za ruke i tijelo, maslaca za tuširanje i sapuna. Cijela kolekcija kombirnirana je s našim eteirčnim uljima smilja i mente.

“Bučino ulje puno je ljekovitih svojstava, njezino ulje omekšava kožu, fenomenalno je za kosu, hladno prešano bučino ulje je odlično i za prostatu“, napominje.

Kuća magične trave je brend certificirane ekološke kozmetike. Kolekcija Different by KMT s bučinim uljem sjajna je linija za zdravlje kože i kose.

Magične trave i magičan odmor

Djelatnost proizvodnje ekološke kozmetike obitelj Jakopović sjajno je povezala i s turizmom. Naslijeđeno seosko imanje u mjestu Možđenec, par kilometara od Novog Marofa, gdje se rodila baka, uredili su u kuće za odmor i već pet godina iznamljuju u turističke svrhe.

Imanje ‘Pijevci, a naziv seže dugo godina unazad, ima kapacitet za noćenje 12 osoba i sastoji se od tri objekta. ‘Countryhouse‘ je stara,drvena, zagorska kuća za smještaj do 10 osoba u kojoj se nalazi i ‘Chill room’ soba s ponudom najboljih proizvoda iz županije, dakle, vina, piva, gina, rakija. Potom tu je ‘Barnhouse‘, stari škedenj, koji je uz smještaj i potpuno preuređen za proslave, team buildinge ili domjenke do 25 osoba. I na koncu welness kuća ‘Biospa house'”, opisuje Snježana.

U ‘Biospa house’ rade različite masaže, tretmane lica i tijela s vlastitim proizvodima, ondje je i bio sauna, whirlpool, te kupke u hidrolatima i eteričnim uljima. U suradnji s prijateljskim opg-ovima u mogućnosti su gostima poslužiti i malo drugačiji, zdravi doručak. U svim sobama i kupanicama nalazi se i njihova kozmetika, kao i u svim “Kućama za odmor s pričom” u cijeloj Varaždinskoj županiji.

Svaki ozbiljan posao traži ozbiljna ulaganja, obitelj neprestano usavršava svoju infrastrukturu.

„Laboratorij, pakirnica, skladište sirovina, skladište gotovih proizvoda, izložbeni salon, velika destilerija, različite vrste strojeva za obradu zemlje i ljekovitog bilja.., dakle, stalno se ulaže u posao”, kaže Snježana.

Krenuli su prije više od desetljeća, veselili su se tome, svaka kremica bila je ‘njihova beba’, svi proizvodi imaju ekološki certifikat, a zanos kojim rade i stvaraju traje i danas.

Kuća magične trave je brend certificirane ekološke kozmetike. Kolekcija Different by KMT s bučinim uljem sjajna je linija za zdravlje kože i kose.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.