Kuća ljudskih prava: “Policija ni sud ne razumiju svoju ulogu u demokratskom društvu”

Autor:

16.09.2019., Zagreb - Gordan Duhacek, kolumnist portala Index, pusten je nakon sto je danas zavrsio na ispitivanju u policiji. Proglasen je krivim na Prekrsajnom sudu u Novom Zagrebu.
Zbog vrijedjanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skracenicu ACAB, kaznjen je novcanom kaznom od 200 njemackih maraka, odnosno 754 kune. 
Pgoto: Filip Kos/PIXSELL

Filip Kos/PIXSELL

Ne prestaju stizati reakcije na jučerašnje uhićenje novinara portala Index Gordana Duhačeka. U utorak su priopćenjem reagirali i iz Kuće ljudskih prava Zagreb i Centra za mirovne studije (CMS).

Najoštrije su osudili privođenje Duhačeka, a uhićenje novinara smatraju ‘nedopustivim pritiskom na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednim u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku’. Podsjećaju pritom na slučajeve Erceg i ‘ćaća’ na Korčuli.

“Nažalost, sve ovo govori u prilog tome da policija ni sud ne razumiju svoju ulogu u demokratskom društvu, a to je da štite i omogućuju ostvarivanje ljudskih prava građana i građanski, a ne da ih neopravdano ograničavaju.

Iako je prekršajno kažnjavanje vrijeđanja policije legitimno, to se ne ni na koji način ne smije koristiti za kažnjavanje javno iznesene kritike pojedinačnog policijskog postupanja, pogotovo kada isto kritički propituje i komentira novinar u cilju informiranja javnosti i društvene debate. Takvo policijsko postupanje neopravdano ograničava pravo na slobodu izražavanja i krši Ustav RH i Europsku konvenciju za ljudska prava.

Nadalje, podizanje optužnog prijedloga za satiričku obradu pjesme “Vilo Velebita” zbog vrijeđanja i omaložavanja moralnih osjećaja građana također nije u skladu s Konvencijom i praksom Europskog suda za ljudska prava koje je RH obavezna poštovati. Sud je u više predmeta nedvojbeno utvrdio kako građani u demokratskom društvu, a posebno novinari imaju pravo kritizirati društvene i političke događaje korištenjem satire, ali i izražavanjem misli i ideja koje mogu omalovažavati, vrijeđati ili šokirati državu ili dio građana i građanki.

Policija i Prekršajni sud u Novom Zagrebu sustavno ignoriraju obavezujuću praksu Europskog suda za ljudska prava. Zahtjevamo od policije i suda da svoja postupanja hitno usklade s međunarodonim obvezama RH i prestanu s neopravdanim ograničavanjima ljudskog prava na slobodu izražavanja,” zaključuju iz Kuće ljudskih prava i CMS-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.