Kuća ljudskih prava: Odluka suda oko pozdrava “Za dom spremni” protivna je Ustavu

Autor:

logo

Kuća ljudskih prava poslala je priopćenje u kojem izražava nezadovoljstvo odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta izvikivanje pozdrava Za dom spremni prilikom izvođenja pjesme Bojna Čavoglave pjevača Thompsona ocijenivši kako je ta odluka u suprotnosti s Ustavom.

„Kuća ljudskih prava zgrožena je današnjom odlukom Visokog prekršajnog suda kojom se dopušta izvikivanje ustaškog pozdrava Za dom spremni prilikom izvođenja pjesme Bojna Čavoglave. Nevjerojatno i neuvjerljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje Za dom spremni ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira”, navodi se u prioćenju.

Smatraju kako okolnost da je sporni pozdrav dio autorske pjesme ne mijenja činjenicu da je Za dom spremni ustaški pozdrav koji simbolizira zločinačku naci-fašističku ideologiju te da je protivan članku 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Podsjećaju da je Europski sud za ljudska prava u svojim presudama jasno je i nedvosmisleno potvrdio da korištenje naci-fašističkog pozdrav i znakovlja nije zaštićeno pravom na slobodu izražavanja. Za dom spremni predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Europska konvencija za ljudska prava.

Odluka u suprotnosti sa Ustavom

„Smatramo da je ova odluka Visokog prekršajnog sud u suprotnosti sa Ustavnom i zakonom te pozivamo glavnu državnu odvjetnicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku”, poručuje Kuća ljudskih prava u priopćenju.

Poklič “za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj, odlučila je većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda u srijedu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.