Kuća ljudskih prava: “Neprihvatljivo uhićenje građana zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti”

Autor:

Dusko Jaramaz, Dino Stanin/PIXSELL

Kuća ljudskih prava Zagreb izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog uhićenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog komentara objavljenog na društvenoj mreži Facebook kojim je izarzio neslaganje s politikom Vlade.

“Bez obzira na stil i izričaj ovog komentara, ovdje je neupitno da se radi o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima”, poručili su iz Kuće ljudskih prava.

Ističu da je u demokratskom društvu neprihvatljivo da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike.

“Policijska uprava zadarska je ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja. Neprihvatljivo je da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine i time koristi ovu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje. Napominjemo da Europski sud za ljudska prava jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast, pa i izjavama koje su “uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva””, navodi se u njihovom priopćenju.

Podsjetili su da ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja.

“Podsjećamo na slučajeve “prosvjednika koji je pozdravio ćaću” s Korčule iz srpnja 2019. godine ili slučaja Erceg iz 2018. godine u kojima smo također svjedočili neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja posebice kad se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i političara. Pozivamo policiju da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, a MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja i primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava. Također, pozivamo Vladu RH da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj važan zakon uskladiti sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava”, zaključili su.

Priveden 72-godišnji Zadranin koji je na Facebooku napisao da Plenkovića treba dočekati pokvarenim jajima prilikom dolaska u Maslenicu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.