Krunoslav Capak: “Smatramo da izbori ne donose neki značajan dodatni rizik”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u četvrtak je za Dnevnik HRT-a poručio da nastavljaju sa svim aktivnostima vezanim za cijepljenje, pa i sa cjepivom AstraZenece. Capak je ponovio da je generalni rizik od nuspojava puno manji od dobrobiti koje se dobivaju cijepljenjem tim cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Stopa odbijanja cjepiva AstraZenece u Hrvatskoj se, kaže, mijenja od mjesta do mjesta i od dana do dana. “Imamo pozive od većine županija da što više cjepiva AstraZenece uputimo na teren jer se ljudi žele cijepiti i AstraZenecom, kao i svim drugim cjepivima”, rekao je Capak.

Naglasio je da je puno veći problem od tromboembolijskih događaja činjenica da od COVID-a umire svaki 45. oboljeli. “Mi smo imali nekih poremećaja zgrušavanja, ali ti poremećaji nisu bili slični ovima koje je EMA razmatrala i mi nemamo na temelju čega u Hravtskoj reći da trebamo ograničavati korištenje”, rekao je Capak i dodao da 15 zemalja EU-a nema nikakvih restrikcija te da jedino Danska ne cijepi AstraZenecom.

Capak je, između ostalog, naglasio i kako se od oko 2200 prijavljenih nuspojava na sva cijepljenja u Hrvatskoj njih najviše odnosi na Pfizer – oko 0,4 posto, dok je za AstraZenecu to 0,35 posto. Međutim, dodao je kako je kod poremećaja koagulacije nešto veći broj kod AstraZenece, iako i kod Pfizera postoji taj poremećaj.

Prioritet kod cijepljenja, naglasio je, neće zasad mijenjati jer žele završiti drugu fazu cijepljenja, a istaknuo je i da su u dosta županija pri kraju druge faze. “Mi smo u zadnjim raspravama sa županijama, županima, županijskim zavodima za javno zdravstvo naglasili da mi već sada možemo početi s trećom fazom paralelno sa završavanjem druge faze”, objasnio je ravnatelj HZJZ-a za HRT.

Upitan o mogućnosti pooštravanja mjera na nacionalnoj razini Capak je rekao kako svaki dan vrlo pažljivo razmatraju situaciju te da za sada ostaju pri tome da se županijskim stožerima prepusti da donose strože mjere jer su velike razlike u incidenciji među županijama.

Komentirajući predstojeće lokalne izbore, Capak kaže da su revidirali preporuke jer je drugačija epidemiološka situacija nego na prošlim izborima. “Smatramo da izbori ne donose neki značajan dodatni rizik. Kontakti se ostvaruju svaki dan, ovdje će biti propisane vrlo stroge epidemiološke mjere i za prikupljanje potpisa, i za predaju kandidatura, i što se tiče samog izbornog dana, i što se tiče predizborne kampanje, i tako dalje”, rekao je Capak i istaknuo da će propisati vrlo stroge epidemiološke mjere te da nema nekog većeg rizika.

Ključna je stvar, zaključio je, smanjiti broj kontakata i mobilnost.

Komentiraj