Krunoslav Capak: “Recite kirurgu da ne mora nositi masku nad vašim otvorenim tijelom”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u petak je, na konferenciji za medije Nacionalnnog stožera civilne zaštite, komentirao sitaciju iz Sinja i Krapinskih Toplica o nenošenju zaštitnih maski u školama.

Capak je rekao da je namjera epidemiologa bila da spriječe situaciju da kada jedan učenik oboli da čitav razred bude u samoizolaciji jer jako je važno da djeca idu u školu. “Smatramo da ta mjera doprinosi tome da ne idu sva djeca u samoizolaciju. Ako oba učenika nose maske, onda je vjerojatnost da virus prenese puno manja. Štitimo to da djeca dolaze u školu. Dali smo mogućnost da tamo gdje je dobra situacija da se donese odluka da maske nisu potrebne, ali u ovom slučaju o kojem se govori nisu se stvorile pretpostavke da se ukinu maske”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

“Svatko onaj, bio on političar ili znanstvenik ili običan čovjek, ja ga pozivam da, kad ide na neku operaciju u bolnici, kaže kirurgu da nad njegovim otvorenim abdomenom ne treba imati masku”, poručio je.

Na konferenciji je istaknuo i da je četvrti val u Hrvatskoj počeo nešto ranije i s nešto većim brojevima nego prošle godine. “Imamo manji broj osjetljivih nego lani, naš proračun je da oko 55, 60 posto ima neku imunost, a ovaj bazen od 40 posto onih koji nisu imuni je jako velik prostor za širenje. Naša je prognoza da ovaj val neće ići tako visoko kako je išao drugi prošle jeseni”, rekao je Capak.

Krunoslav Capak: “Od devet preminulih zbog covida, osam ih nije bilo cijepljeno”

Komentiraj