Kroz projekt ‘Budi tu’ čak 850 obitelji primit će 5000 kuna

Autor:

Splitsko-dalmatinska županija Promo

Demografskim projektom ‘Budi tu – tu je tvoj dom’ Splitsko-dalmatinska županija financijski pomaže obrazovanju 3000 djece iz obitelji s troje, četvero i više djece u slabije naseljenim mjestima

Budi tu – tu je tvoj dom” naziv je demografskog projekta koji provodi Splitsko -dalmatinska županija, a kojim se financijski pomaže obiteljima s troje, četvero i više djece u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju. Program je usmjeren potpori obiteljima za školovanje djece u slabije naseljenim područjima.

Za realizaciju projekta Županija je u proračunu osigurala 5,7 milijuna kuna, a minimalna potpora koju obitelj može ostvariti je 5000 kuna. Maksimalna potpora može iznositi do 14.500 kuna za četvero ili više djece iz prve, druge i treće skupine indeksa razvijenosti. Riječ je o situacijama kad obitelj ima tri osnovnoškolca ili srednjoškolca i jednog studenta ili eventualno više njih.

Za realizaciju projekta Županija je osigurala 5,7 milijuna kuna, a minimalna potpora iznosi 5000 kuna. FOTO: Splitsko-dalmatinska županija Promo

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu sredstava Splitsko – dalmatinska županija objavila je 9. studenoga i bio je otvoren do 30. studenoga, a prve isplate kreću već u siječnju 2023. O cilju ovog projekta, odnosno provođenju demografskih mjera za pomoć obiteljima s troje i više djece na školovanju te odazivu građana na Javi poziv, govori Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu.

“Interes građana bio je doista jako velik. Okvirno, na javni poziv prijavilo ih se oko tisuću dok je velika većina prijava, njih više od 900, zadovoljila uvjete. Sudeći po interesu sugrađana, program je prepoznat te ispunjava svoj osnovni smisao i svrhu, a to je potpora višečlanim obiteljima za školovanje njihove djece s ciljem ostanka i opstanka stanovništva u depriviranom području Dalmatinske zagore i otoka”, naglasio je Đonlić.

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu. FOTO: Splitsko-dalmatinska županija Promo

Minimalnu potporu od 5000 kuna kroz ovaj program ostvarit će 850 obitelji koje su ispunile propisane uvjete na natječaju, a maksimalnu potporu od 14.500 kuna ostvarit će 97 obitelji. “Ukupno je riječ o potpori 947 obitelji za školovanje više od 3000 djece iz područja koje je demografski ugroženo. Sredstva će se isplaćivati u dva obroka, prvi dio bit će isplaćen do početka veljače, a drugi do konca travnja u skladu s propisanim rokovima u natječaju”, najavio je Đonlić.

“Primarni cilj ovog projekta je stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove i povećanja broja stanovništva te ravnomjernog razvoja Županije”, istaknuo je Đonlić i zaključio: “Ovo je samo jedna od mjera koje Splitsko-dalmatinska županija poduzima s ciljem demografske revitalizacije. Podsjetit ću da su u provedbi mjere ‘TU JE TVOJ DOM’ kroz koje je dodijeljena potpora za 224 mlade obitelji za izgradnju obiteljskoga doma, kao i pomoć obiteljima za novorođenu djecu. Sve su mjere usmjerene upravo u pravcu područja iz kojih se ljudi iseljavaju, a konačan cilj je da se ti trendovi zaustave i preokrenu.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.