KRIZA U PALAČI I kraljica Camilla uzima pauzu od službenih obaveza

Autor:

15.03.2016., Osijek - Njihove kraljevske visosti princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla tijekom posjeta Osijeku obisli su Trg sv. Trojstva u Tvrdji gdje su obisli standove s ekoloskim proizvodima domacih proizvodjaca i clanice udruge Rubina koje njeguju izradu zlatoveza. "nPhoto: Davor Javorovic/POOL/PIXSELL

Davor Javorovic/POOL/PIXSELL

Britanska kraljica Camilla uzet će pauzu od kraljevskih dužnosti nakon što je intenzivirala svoje službene posjete otkako je kralju Charlesu III. dijagnosticiran rak.

Kraljica Camilla (76) ovaj tjedan nema zakazane obaveze u kraljevskom dnevniku i vjerojatno neće nastaviti sa svojim dužnostima do 11. ožujka, kad će biti postavljena kao zamjena za Charlesa na službi Dana Commonwealtha u Westminsterskoj opatiji.

Otkako je Charlesu 5. veljače otkrivena dijagnoza raka, kralj se povukao s javnih dužnosti dok je na liječenju, iako privatno nastavlja s drugim državnim dužnostima. Camilla je od tada imala čak 13 službenih angažmana.

Prošlog je tjedna predvodila kraljevsku obitelj na misi zadušnici za grčkog kralja Konstantina u kapelici Svetog Jurja. U srijedu je bila domaćica prijema za dječje natjecanje u kreativnom pisanju “500 riječi” u Buckinghamskoj palači, a u četvrtak je dočekala Olenu Zelensku, prvu damu Ukrajine, u Clarence Houseu.

Kraljevski izvor rekao je za Sunday Times da je Camilla “ohrabrena reakcijom javnosti” na njezino preuzimanje kormila posljednjih tjedana, dodajući: “Iako nije očekivala da će se naći u poziciji predvodnice obitelji, kraljica je apsolutno spremna učiniti sve što treba učiniti za instituciju.”

Kraljevska autorica Ingrid Seward rekla je britanskom tabloidu The Sun da bi Charles vjerojatno inzistirao da njegova supruga odvoji malo vremena za odmor nakon nekoliko stresnih tjedana. “Vidjet će da je iscrpljena”, rekla je Seward. “Camilla je imala najveću brigu o zdravlju svog supruga, ali je također bila ta koja se morala uključiti u pretrpani raspored kraljevskih angažmana i željela je biti uz njega i Kate”, dodala je, piše Business Insider.

Princ William i princeza Anne navodno će preuzeti kraljevske angažmane kao i obično, dok će se Kate, princeza od Walesa, vratiti svojim dužnostima nakon Uskrsa. Palača je prethodno u siječnju rekla da je Kate Middleton bila podvrgnuta “planiranoj operaciji abdomena” i da će se povući s kraljevskih dužnosti do kraja ožujka.

Ali, princeza nije viđena u javnosti više od dva mjeseca, što je dovelo do brojnih teorija zavjere na internetu o tome gdje bi se ona točno mogla nalaziti.

Nekoliko teških mjeseci za kraljevsku obitelj

Godina 2024. dosad je bila godina iskušenja za kraljevsku obitelj. Kralj Charles, iako se u međuvremenu pojavljivao u javnosti, ne radi otkako je 5. veljače objavljeno da boluje od raka. Dijagnoza je došla nakon što je bio na operaciji prostate zbog benigne hiperplazije, a liječnici su potvrdili da se ne radi o raku te žlijezde. Nije otkriveno o kojem se tipu raka radi.

U međuvremenu, princ Andrew ponovno je u središtu pozornosti, a odnos princa Harryja i Williama ostaje neizvjestan.

S obzirom da se kralj više ne pojavljuje na javnim angažmanima, pritisak je pao na ostalih 10 zaposlenih starijih članova kraljevske obitelji da pojačaju svoje obveze.

Kraljevska komentatorica Kristen Meinzer prethodno je rekla za Business Insider da je trenutačni problem s kraljevskom obitelji to što je “tako tanka […] zbog drugih olakotnih okolnosti”, referirajući se na probleme vezane uz princa Harryja, princa Andrewa i Kate Middleton.

Meinzer je primijetila da su Harry i Meghan, koji su se povukli s kraljevskih dužnosti 2020., mogli biti prava prednost kralju u takvim situacijama, zahvaljujući svojoj mladosti i karizmi. “Imali su onu korisnu holivudsku energiju u sebi koju, iskreno, mnogi članovi kraljevske obitelji nemaju”, rekla je Meinzer.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.