“Krila Oluje” obilježila 15. obljetnicu prvog okupljanja

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” obilježila je u srijedu petnaestu obljetnicu prvog okupljanja prve postave pilota, iz koje je kasnije i službeno utemeljena, na 10. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije “Oluja” 5. kolovoza 2005. godine, izvijestio je MORH.

Prve ideje i pripremne aktivnosti oko utemeljenja grupe započele su u lipnju 2004., a prvi nastup uslijedio je 23. srpnja 2004. na svečanosti otvorenja Europskog juniorskog prvenstva u jedrenju u Zadru. U tom povijesnom letu sa četiri aviona Pilatus PC-9M letjeli su piloti Miroslav Franjić, Damir Barišić, Diana Doboš i Saša Joković.

U spomen na začetke osnivanja “Krila Oluje” organiziran je zajednički let sadašnje postave “Krila Oluje” s pilotima prve postave koji su u sustavu Hrvatske vojske.

“Ponosan sam što imamo jednu od najboljih akrobatskih grupa na svijetu, sjajne avione, još bolje pilote željne učenja i zajedništvo. Poručujem im neka nastave konstantno učiti i napredovati”, rekao je prvi vođa “Krila Oluje” pukovnik Miroslav Franjić.

“I dan danas, nakon 12 godina letenja u “Krilima Oluje” jednako se veselim svakoj novoj prilici za let sa grupom. Današnji let s nekadašnjim kolegama iz originalne postave na 15. obljetnicu našeg prvog leta zaista je emotivan trenutak za sve nas”, kazao je pukovnik Barišić.

Član prve postave grupe iz 2004. godine bila je i bojnica Doboš koja je, ulaskom u “Krila Oluje”, postala treća žena u povijesti koja je letjela u nekoj od svjetskih akrobatskih grupa. “”Čast mi je što sam imala mogućnost letjeti u prvoj postavi “Krila Oluje”, drago mi je što smo se ponovno nakratko okupili, a sadašnjoj postavi želim što uspješniji rad i što više sigurnih slijetanja”, poručila je.

Komentiraj