KRIK PROTIV NASILJA Predstavljen roman Marine Vujčić ‘Sigurna kuća’

Autor:

13.05.2024., Zagreb - Na knjizevnoj tribina razotrkrivanje predstavljena je knjiga Marine Vujcic Sigurna kuca. O knjizi su govorili Frakturin glavni urednik Seid Serdarevic a ulomke je citala glumica Ksenija Marinkovic. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Roman književnice Marine Vujčić “Sigurna kuća”, u kojem se bavi rodno uvjetovanim nasiljem, predstavljen je u ponedjeljak navečer na tribini Razotkrivanje u Zagrebu.

Roman je, uz autoricu, predstavio i glavni urednik naklade Fraktura Seid Serdarević, a ulomke iz knjige čitala je dramska umjetnica Ksenija Marinković. Serdarević je ustvrdio kako je roman “Sigurna kuća” moćna i potresna priča o ženi i majci Ladi Lončar.

Čita se, kaže, u dahu i čitatelja ostavlja bez daha. Autorica pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne uspijevaju naći izlaz, rekao je Serdarević.

“Sigurna kuća” je, kako navodi izdavač, krik protiv verbalnog i psihičkog nasilja te upozorenje da ne prihvaćamo zdravo za gotovo živote svojih prijatelja.

Autorica je istaknula je kako u romanu prati priču o ženi i majki Ladi Lončar koja, nakon što ubije muža, mora preživjeti u društvu koje pozna samo slučajeve u kojima muž ubija ženu.

Kad muškarac zlostavlja ženu, žena potraži pomoć u sigurnoj kući, napomenula je i dodala kako onda kad žena, nakon godina zlostavljanja, ubije muškarca, za nju nema sigurne kuće.

Naglasila je kako za takve žene ne postoje nikakve sigurne kuće pa čak ni takve u kojima bi ju zaštitila od nje same. To se događa u društvu koje poznaje samo scenarije kad muškarci ubiju ženu, dodala je.

Upitala je i kako je moguće nekoga bezumno voljeti, a onda ga se bezumno bojati i bezumno ubiti te napomenula kako upravo o tomu razmišlja Lada Lončar dok se prisjeća beživotnog tijela svog supruga u mrtvačnici.

Igor Soban/PIXSELL

Naglasila je i kako su joj početni zanos zaljubljenosti i blistave trenutke sreće zamijenile mračne scene nasilja. Upravo ju te mračne scene, napomenula je,  vode sve do trenutka kada je svog supruga, uglednog sveučilišnog profesora, usmrtila ubodom nožem u prsa. Nakon što je osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, smještena je u žensku kaznionicu, gdje ju preziru prijestupnice, napomenula je autorica i dodala kako će Lada, da bi preživjela pronaći načina da samu sebe razumije i sebi samoj oprosti.

Roman je objavila nakladna kuća Fraktura.

Marina Vujčić rođena je u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. Objavila je više romana, među kojima i roman “Mogla sam to biti ja”. Dobitnica je i nagrade Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske “Marin Držić” za drame: “Umri ženski”, “Podmornica” i “Plodna voda”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.