Kremlj je uz Beograd. Demantira da Rusija raspiruje napetosti na Kosovu

Autor:

epa10379333 Serbian President Aleksandar Vucic and Patriarch of the Serbian Orthodox Church Porfirije (not pictured) hold a press conference in Belgrade, Serbia, 27 December 2022. Tensions have been raising between Serbia and Kosovo after the ethnic Serbs in Kosovo's north built road-blocks on the main roads in protest after the arrest of a former Kosovo police officer of Serbian ethnicity on charges of terrorism.  EPA/ANDREJ CUKIC

EPA/ANDREJ CUKIC

Kremlj je naveo u srijedu da podržava pokušaje Srbije da zaštiti etničke Srbe na sjevernom Kosovu, ali je odbacio optužbe Prištine da Rusija raspiruje napetosti kako bi posijala kaos na Balkanu.

Srbi u etnički podijeljenom gradu Mitrovici na sjeveru Kosova podigli su u utorak nove barikade, nekoliko sati nakon što je Srbija rekla da je stavila svoju vojsku u stanje najveće borbene pripravnosti.

Kosovo s većinski albanskim stanovništvom proglasilo je 2008. godine neovisnost od Srbije uz potporu Zapada, nakon rata od 1998. do 1999. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio etničke Albance.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da Srbija, pod utjecajem Rusije, želi destabilizirati Kosovo, što je odbacio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Srbija je suverena država i apsolutno je pogrešno u ovome tražiti destruktivan utjecaj Rusije”, rekao je Peskov.

“Srbija je suverena država i prirodno je da štiti prava Srba koji žive u blizini u tako teškim uvjetima i prirodno je da oštro reagira kada se ta prava krše”, dodao je.

Srbija poriče da pokušava destabilizirati svog susjeda i tvrdi da samo želi zaštititi svoju tamošnju manjinu. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će Srbija “nastaviti borbu za mir i tražiti kompromisna rješenja”.

Na sjeveru Kosova živi oko 50.000 Srba koji odbijaju priznati prištinsku vladu ili državu, već smatraju Beograd svojim glavnim gradom.

Kremlj je rekao da podržava poteze Srbije.

“Imajući vrlo bliske savezničke odnose, povijesne i duhovne odnose sa Srbijom, Rusija vrlo pažljivo prati što se događa, kako se poštuju i osiguravaju prava Srba”, rekao je Peskov.

“I naravno podržavamo Beograd u akcijama koje se poduzimaju”, dodao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.