HINA/ Tomislav PAVLEK

KOVAČEVIĆ ‘Predsjednica je precijenila svoje uloge i važnost’

Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević u petak je gostova u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je govorio o graničnom sporu sa Slovenijom i o uspješnosti hrvatskih diplomatskih napora i lobističkim vještinama.

“Nasprosto mislim da Republika Hrvatska kasni. Ne treba predaleko u prošlost, ali vratimo se na 2015. kada je utvrđena kompromitacija arbitraže od slovenske strane, naša predsjednica je tad trebala otići u Bruxelles, tadašnji premijer je trebao aktivnije raditi na objašnjavati hrvatskog stajališta. I diplomacija, uključujući i tadašnje eurozastupnike, trebala je krenuti u ofanzivu. Sadašnji premijer Plenković je tada bio zastupnik u Europskom parlamentu, trebao je, kao što to sada radi slovenski zastupnik Peterle, objašnjavati naša stajališta”, rekao je Kovačević dodajući da je Hrvatska trentno u defanzivi i u nepovoljnom položaju.

Napominje kako Hrvatska treba uložiti diplomatske napore da se uvaže hrvatska stajališta, što je do sada, iz njemu nepojmljivih razloga, izostalo. “Činjenica da premijer s Junckerom razgovara nakon Cerar samo potvrđuje da smo u defanzivi. U redu, zatečenu situaciju treba definirati, suočiti se da su nam polazne pozicije nepovoljnije od slovenskih, ali to samo znači da treba učiniti dodatne napore. Sad su izgledi da postignemo povoljan dogovor manji nego da smo sve poduzeli 2015., u svakom slučaju i domaću javnost treba prirpemati za nepovoljno rješenje spora, ali na međunarodnom planu tre poduzeti sve”, objasnio je.

“Ministar Tolušić je rekao da smo i mi evidentirali slovenske ribare koji se napravili prekršaje. To je krivo, treba evidentirati prekršaje koje je napravila slovenska policija i inspektorska služba jer to je u nadležnosti države. Sud EU-a sudi državama, a ne ribarima”, upozorava.

Poručio je da je predsjednica možda precijenija svoju ulogu i važnost. “Ona s Vladom kreira i provodi vanjsku politiku, a u nekoliko navrata se ponašala kao da je ona jedini i glavni čimbenik vanjske politike. U jeku izbjegličke krize, kad Milanovićeva Vlada pokušava spriječiti da Hrvatska psotane hotspot, kad Mađarska odluči postaviti žicu i postavlja se strogo antihrvatski, predsjednica odlazi u Mađarsku i daje joj podršku i suprotstavi se svojoj Vladi. Neovisno o stranačkoj pripadnosti, mora postojati zajednička politika”, kaže Kovačević navodeći da je isto ponovila prošle godine, kada je Mađarska najavila da će blokirati naš ulazak u OECD i Šengen. Predsjednica je tada, podsjeća, ponovno otišla u Mađarsku, sastala se s Orbanom i iskazala razumijevanje za mađarsku poziciju.

 

Komentiraj