KOVAČEV PLAN ZA OSVAJANJE HDZ-A: Bliže Crkvi, dalje od SDP-a

Autor:

Tomislav Čuveljak

BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA i jedan od najvećih oponenata premijera Andreja Plenkovića već je povukao niz konkretnih poteza kako bi osnažio svoju poziciju u budućim unutarstranačkim izborima, a njegove poteze pomno prati i aktualni šef Plenković kojem je još nedavno zasmetalo što su Kovaču pljeskali više nego njemu

Miro Kovač započeo je predizbornu kampanju za funkciju predsjednika HDZ-a i u tom kontekstu već je povukao niz konkretnih poteza. To su Nacionalu potvrdila dva neovisna izvora, jedan od njih blizak premijeru Andreju Plenkoviću. On je bliskim stranačkim kolegama o tomu i nešto šire govorio, a to što im je otkrio može se okarakterizirati kao sukus njegove vizije HDZ-ova političkog profila u budućnosti.

KAO PRVO, KOVAČ JE U SVOM UŽEM KRUGU izjavio da je uspostavio intenzivniju komunikaciju s krugovima Katoličke Crkve. Konkretno, on tvrdi da je na stalnoj vezi s trojicom biskupa i više svećenika. To pak sugerira da će se on u svojim aktivnostima nastojati osloniti na Crkvu, odnosno desnije orijentiranu političku doktrinu koju zagovara veći broj biskupa i svećenika na koje čelni čovjek Kaptola, kardinal Josip Bozanić u realnom životu nema gotovo nikakvog utjecaja. Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a izjavio je za Nacional da Kovač očekuje podršku Crkve ne samo za svoju kandidaturu da preuzme stranku, nego i za njegov prvi veliki politički cilj. A to je, prema onomu što je najavio u sebi bliskom krugu, sprječavanje formiranja velike koalicije između HDZ-a i SDP-a nakon idućih parlamentarnih izbora. To bi se moglo nametnuti kao (ne)poželjna politička nužnost s ciljem onemogućavanja novog političkog uzleta tvrde desnice i svih njenih izvedenica koje je za svog mandata posadio bivši šef stranke Tomislav Karamarko, a čije je ambicije nekim svojim potezima ubrzano posredno pothranjivao upravo Andrej Plenković.

A TAKVA RAZMIŠLJANJA SVAKAKO POTIČE i još jedna činjenica: HDZ i SDP zajedno su osvojili tek nešto više od 40 posto glasova na izborima za Europski parlament. S time da je u postojećim političkim okolnostima koalicijski potencijal HDZ-a nakon sljedećih parlamentarnih izbora zabrinjavajuće uzak, naročito ostane li Plenković na čelu stranke. Kovač računa da bi on to mogao promijeniti, jer bi stranku pozicionirao više politički udesno. Kovač u krugu svojih prijatelja tvrdi da ga zasad podržavaju najmanje trojica ministara iz aktualne vlade.

ZA RAZLIKU OD DAVORA IVE STIERA, njemu ideološki bliskog stranačkog kolege koji je također najavio svoje ambicije za preuzimanje HDZ-a, a koji je u više navrata neformalno negativno govorio o Milijanu Brkiću, smatrajući ga glavnim utegom zbog kojeg se stranku povezuje s klijentelizmom, Kovač se o Brkiću manje izjašnjavao.

Njihovi politički suparnici unutar HDZ-a zato su skloni tvrditi da Kovač računa na Brkićevu podršku tijekom svog pokušaja da preuzme HDZ. Prema njihovim tvrdnjama, uspije li dotad uopće politički preživjeti i opstati u HDZ-u, Brkić bi mogao planirati zadržati politički utjecaj samo ako se približi nekom novom desnije politički orijentiranom budućem lideru stranke. A to bi u sadašnjim okolnostima mogao biti prvenstveno Miro Kovač.

Još jedna okolnost pokazuje kojem biračkom tijelu Kovač inklinira. Kovač je, kako se tvrdi u nekim krugovima vladajuće stranke, uspostavio vezu sa zasad neformalnim predizbornim stožerom pjevača Miroslava Škore, koji je već naznačio mogućnost da će se kandidirati na predsjedničkim izborima. A kao rodonačelnici tog projekta i njegovi glavni zagovaratelji spominju se desničarski televizijski voditelj Velimir Bujanec i njegov kum Mate Radeljić, donedavni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku.

NA PITANJE JE LI MILIJANU BRKIĆU mjesto u HDZ-u, Kovač je u jednom užem krugu svojih suradnika rekao: ‘On je zamjenik predsjednika HDZ-a, to je pitanje za njega i Plenkovića’

KOVAČ SLOVI ZA JEDNOG OD POPULARNIJIH HDZ-ovih političara s prilično velikom bazom, što potvrđuje i najveći broj glasova koje je kao šesti na listi osvojio u 9. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 2016. godine. Po obrazovanju, diplomatskom iskustvu i elokventnosti te izvrsnom poznavanju engleskog, francuskog i njemačkog, mogao bi parirati Andreju Plenkoviću. Obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Tihomira Oreškovića, a vanjsko-političke veze ostvario je još kao hrvatski veleposlanik u Njemačkoj. Na izbornim skupovima HDZ-a Kovač redovito dobiva ovacije i veliki pljesak, a upravo nakon jednog nedavnog stranačkog skupa u Imotskom, kada je Kovač dobio najveći pljesak, stranačko vodstvo izdalo je navodno neformalni naputak da se na stranačkim skupovima smije pljeskati samo predsjedniku stranke i domaćinu, a ne više ostalim stranačkim čelnicima.

Kovač je svjestan da ga Andrej Plenković doživljava kao suparnika pa izrazito pazi što će reći u svojim javnim nastupima, ali prošlog je tjedna u RTL-u Danas bio najizravniji do sada, izravno poručivši Plenkoviću ono što je on svojedobno poručio Tomislavu Karamarku: da stranka ne može biti talac jednog čovjeka. Kovač je pritom dao do znanja da smatra da je Plenković pogriješio jer je sam krojio izbornu listu i nije prihvatio prijedlog zagrebačke organizacije da na tu listu stavi njega. Potom ga je pozvao sat vremena prije završnog formiranja liste i ponudio mu nižerangirano mjesto na listi, što Kovač nije prihvatio. Da smatra da je sastavljanje liste izričito Plenkovićeva odgovornost, Kovač je dao do znanja kad je pohvalio predsjednika SDP-a Davora Bernardića što je na SDP-u listu za europske izbore stavio istaknute, iskusne i dokazane stranačke ljude unatoč tome što je redom riječ o njegovim unutarstranačkim neprijateljima. U desnom krilu HDZ-a također smatraju da bi HDZ-ova lista prošla puno drugačije da je Miro Kovač bio prvi na listi jer bi on privukao dio HDZ-ovih glasača koji su ovako otišli krajnje desnim opcijama. Iz tih su krugova povukli paralelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i Vladimirom Šeksom: “Nije ni Šeks bio Tuđmanu po volji pa ga je stavljao visoko na listu jer je uvažavao njegov utjecaj.”

U desnom krilu HDZ-a otvoreno govore da je lista koju je sastavio Plenković bila ponižavajuća za stranku i da je on glavni krivac za izborni debakl, iako ne negiraju činjenicu da se nitko iz Predsjedništva nije otvoreno pobunio i suprotstavio prilikom sastavljanja te iste liste. Još gorim potezom smatraju mogućnost sankcioniranja županijskih organizacija koje nisu ostvarile zadovoljavajuće rezultate. Jedan istaknuti desno orijentirani HDZ-ovac kaže:

“Riječ je o čistom ‘staljinizmu’, umjesto toga Plenković bi trebao razmisliti zašto mu se dogodio birački neposluh. Ne može se tako steći povjerenje birača, a HDZ je prema nekim anketama pao ispod 20 posto. Na takav način se nećemo izvući i trebamo se pitati s kim će HDZ slagati koaliciju. No, ovdje nije u pitanju samo HDZ, već i Vlada jer je za stabilnu Vladu potreban stabilan HDZ.”

U istim krugovima također smatraju da će dosta toga ovisiti o tome hoće li Andreju Plenkoviću uistinu biti ponuđena neka visoka funkcija u Europskoj komisiji i hoće li on uopće ostati u Hrvatskoj.

DRUGO PITANJE BIT ĆE ODNOS IZMEĐU MIRE KOVAČA I DAVORA IVE STIERA, hoće li njih dvojica ući u bitku za HDZ kao suparnici ili u nekoj vrsti zajedničkog saveza protiv Plenkovića. Iz krugova bliskih Miri Kovaču tvrde da je on sa svima u korektnim odnosima pa tako i sa Stierom, a da će pitanje suradnje svakako doći na red. Kad je pak o Milijanu Brkiću riječ i odgovoru na pitanje je li njemu mjesto u HDZ-u, Kovač je u jednom užem krugu svojih suradnika rekao: “On je zamjenik predsjednika HDZ-a, to je sada pitanje za njega i Plenkovića”.

OZNAKE: HDZ, miro kovač

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.