Kotromanović: “Trebala je to biti igra mačke i miša. Vrlo se brzo pretvorila u borbu Davida i Golijata”

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović gostovao je u petak na N1 televiziji i analizirao koliko bi rat u Ukrajini mogao potrajati te kolike šanse za obranu od Rusije imaju Zapad i Ukrajina.

“To je u startu trebala biti igra mačke i miša. U Moskvi su mislili da će to brzo odraditi i riješiti problem Ukrajine, ali to se vrlo brzo pretvorilo u borbu Davida i Golijata. Tu je David uz pomoć Zapada i dobru unutrašnju organizaciju vlastitih postrojbi uspio ostati neporažen, uspjeli su sačuvati državu kao koja je u tom Blitzkriegu bila zamišljena da nestane. U ovih godinu dana nisam uspio primjetiti ništa od umijeća ruskog ratovanja. Rusi su nefleksibilni, linija zapovijedanja je kruta, zapovjednici nemaju nikakvu inicijativu. Sve suprotno od onog što Ukrajinci imaju. Podcijenili su ukrajinsku vojsku i moral za borbu, njihovu izdržljivost”, rekao je bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Dodao je da je većina ljudi mislila da Ukrajinci nemaju resurse za obranu i da će biti poraženi. “Ta je procjena bila rađena na temelju brojki i parade u Moskvi gdje Rusi pokazuju najnovije vojne tehnike. Napravili su jako puno krivih koraka. Nisu imali sposobnost planiranja velikih operacija, to nisu radili od Drugog svjetskog rata. To nisu znali uskladiti na terenu, postojalo je pet, šest smjerova napada. To je gomila ozbiljnih pogreški u startu koje su dovele do brze organizacije Ukrajinaca”, rekao je i dodao da su oni uz minimalna sredstva sa Zapada ponizili rusku vojsku.

Kotromanović je istaknuo da je stalno postojala bojazan da će velika ruska vojska navaliti do Berlina, a oni, kaže, ne mogu doći ni do Kijeva. “Napravit će oni sve da transformiraju svoje oružane snage za budućnost. Nikad ih ne bi podcijenio. Brojčano je sve na strani Rusije, ali ne smije se podcijeniti borbenost Ukrajinaca”, poručio je.

Podsjetio je da Hrvatska nije imala ni blizu toliko sredstava za ratovanje koja danas imaju Ukrajinci. “Da smo imali minimalno takvih sredstava, oni ne bi nigdje prošli. Možemo povući paralelu s motivacijom i voljom između nas i Ukrajinaca. Rat čovjeku postane kao posao, kao da dolaziš raditi svaki dan. Kad se poklopi dobra logistika, dobri zapovjednici, teško te je zaustaviti. Prednost ukrajinske vojske je prilagodljivost. Rusi su imali ratne ispade poput Afganistana, Čečenije, Sirije ali to nisu bile značajne operacije gdje su se koristili svi elementi ratovanja. Ruska doktrina su tenkovi i ogromna količina streljiva, a NATO-ova doktrina nije takva nego manji utrošak streljiva, ali preciznije operacije”, rekao je za N1 Kotromanović.

Pooručio je da mu je zanimljiva masovna upotreba dronova u novom načinu ratovanja, a uz to i dronovi kamikaze. “Jako je skupo upotrebljavati avione i gubiti. Mi smo mislili da će Rusi svaki dan letjeti, tu su Ukrajinci vrlo dobro manevrirali i sad ruskih aviona više nema na prostoru Ukrajine. Kopnena vojska je srce svake vojske, bez kopnene vojske ne može se dobiti rat”, naglasio je.

Kotromanović je dodao da je teško predvidjeti što će se dogoditi. “Ukrajincima će teško biti osloboditi cijeli teritorij, ali Krim će braniti svim sredstvima. Ako će ikad upotrijebiti nuklearno oružje, upotrijebit će ga na Krimu”, smatra.

Bivši ministar obrane naglasio je da ne možemo očekivati da će rat brzo završiti, on će se nastaviti. Smatra da su Rusi napravili mizeriju s obzirom na ono što su planirali napraviti. “Za mene ovo nije prava ruska ofeziva, ako samo jedna brigada ide u napad. Velika je prednost Rusa mobilizacija ljudstva, ali s druge strane, uz pomoć Zapada možemo očekivati i bolje rezultate s ukrajinske strane”, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.