Kotromanović: “Rusi će sad biti brutalniji, prvo će pucati, a onda pitati ima li koga ispred nas”

Autor:

Photo: N1 Televizija

Rusku invaziju na Ukrajinu, koja je danas ušla u peti dan, u Dnevniku N1 komentirao je bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Hrvatska će Ukrajini poslati zaštitnu opremu i pješačko oružje u vrijednosti od 124 milijuna kuna. Kotromanović pozdravlja tu odluku Hrvatske, ali procjenjuje kako Ukrajina ima dovoljno pješačkog naoružanaja za naoružati nekoliko milijuna ljudi. “Ono što im nedostaje u uličnim borbama je protuoklopno oružje kratkog i dugog dometa i PZO sredstva kratkog i srednjeg dometa. Na taj način mogu se dugo braniti. Bitno je da to oružje što prije dođe do krajnjih korisnika. Zatvore li i blokiraju Rusi gradove, pomoć neće doći”, govori bivši ministar obrane i navodi da sada očekuje jači pritisak ruskih snaga. “Podcijenili su ili precijenili ukrajinsku volju. Vidimo da je došlo do pokreta otpora i svaki Ukrajinac želi se boriti za svoju državu. Moje procjene su da će Rusi ići nemilosrdnije i upotrijebiti teško topništvo. Sad će rušiti sve oko sebe.”

“Rusi zapeli na trećini ostvarenih ciljeva, sad će biti agresivniji”

“Kvaka je u tome da se mora hitno reagirati. Ove snage su nedovoljne za takvu reakciju. Skoro smo na sedmom danu, a zapeli su na trećini ostvarenih ciljeva. Moje procjene su da imaju još stotinjak tisuća vojnika koji se mogu brzo uključiti u borbu i krenuti žestoko. Rusi imaju ogromnu, strašnu vatrenu moć – imaju sve što im treba za ratovanje i sami sve proizvode”, rekao je Kotromanović i nastavio:

“Ukrajinski pokret otpora, nazovimo ih tako, ukrajinska vojska se dobro konsolidirala, prihvatili su borbu i nanijeli katastrofalne gubitke Rusima. Rusi će sad biti brutalniji, prvo će pucati, a onda pitati ima li koga ispred nas.”

Navodi da su uvjeti koje je postavila ruska strana na današnjim pregovorima neprihvatljivi za Ukrajinu i ističe kako nema opravdanja za napad na jednu zemlju.

“Dugotrajan rat nikome ne može odgovarati. Rusija već ima sankcije, doći će do posljedica za rusku ekonomiju. Ovo bi mogao biti posljednji tango nabrijanog dedice – Putina”, naveo je.

Na pitanje što znači prijetnja nuklearnim naoružanjem, odgovara da je to jedna suluda poruka jer nemaju samo oni nuklearno naoružanje. “Može biti poruka Zapadu – ‘budete li me previše nervirali, spreman sam učiniti sve’. Može biti i poruka Ukrajincima. To bi otvorilo Pandorinu kutiju i pitanje je što bi se desilo. Bilo bi dobro kad bi Putin mogao svoj ego zaustaviti”, komentirao je Ante Kotromanović.

Zajedničko Hrvatkoj u devedesetima i Ukrajine danas je, kaže Kotromanović koji je bio i dragovoljac, motiv. “Nemoguće je poraziti narod. Takvi smo mi bili, bez obzira što je ispred nas bila JNA. Imali smo puščicu i tu tamo kakav RPG. Da su bili prava vojska mogli su nas poraziti. Teško je poraziti dušu i tijelo jednog naroda. Svi postaju heroji, to se dobiva kroz otpor i ujedinjenost. Shvatili su da nema pomoći sa Zapada. Kako su nas tretirali, tako su se igrali i s Ukrajinom… Kad su Nijemci donijeli odluku o naoružanju, znači da je vrag odnio šalu i da je čaša puna”, poručio je bivši ministar obrane.

 

PETI DAN RATA: Novi zračni napadi na Kijev, Europska unija uvela sankcije ruskim oligarsima, Ukrajina želi u EU

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.