Kotromanović: Ne trebamo biti opterećeni Srbijom, vodimo 3:0

Autor:

28.01.2022., Zagreb - Ante Kotromanovic gostovao je u Vecernjem Listu kod Dee Redzic.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović u nedjelju je za N1 komentirao situaciju u Ukrajini, a govorio je i o posljednjem u nizu diplomatskih okršaja sa Srbijom, zbog srpskih reakcija na izjave ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je kritizirao politiku koju vodi srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Ruski ministar Sergej Šojgu razgledao je oružje koje su ruske snage zaplijenile Ukrajincima, a pažnju mu je privukao hrvatski bacač granata. Kotromanović kaže da je Šojgu dobro upućen u različite vrste oružja te da je riječ o vrlo dobrom, kvalitetnom oružju koje smo “kopirali od Amerikanaca” i koje je dobro za bliske borbe. “Koriste ga sve vrste kopnene vojske”, istaknuo je Kotromanović.

Ruska vojska kasno pali

Govoreći o ratu u Ukrajini, koji je ušao u treću godinu, Kotromanović ističe da je “potpuno nepotreban”. Dodao je da smo vidjeli nekoliko obrata. Ukrajinci nisu iskoristili prednosti koje su imali pa sada opet gledamo kako ruska vojska preuzima inicijativu. “Stalno sam govorio da nikad ne treba podcijeniti rusku vojsku, oni kasno pale. Ne brinu puno o žrtvama i normalno im je da pogine 500 vojnika iz jedne brigade. Oni su se obučili, sad su shvatili kako najbolje da upotrebljavaju svoju tehniku. Jednostavno je u ovom trenutku jasan omjer snaga. Veći je potencijal u Rusiji, imaju kompletnu proizvodnju koju su prebacili u proizvodnju oružja, potpuno su se podredili tom ratu. Koliko će izdržati, to ćemo vidjeti. Ukrajinci imaju razrušenu infrastrukturu i žive od pomoći Zapada. Zapad je Zapad, vidjeli smo kako on radi i djeluje“, smatra Kotromanović i ističe da “Zapad kilavi dvije godine”.

Ukrajinci su, kaže, imali dobar vojni sustav, ali nije lako u kontinuitetu imati obučene ljude i odmarati ih. “Jedno vrijeme će sad biti veliki izazov za ukrajinsku vojsku da se posloži. Očito su očekivanja Zelenskog bila prevelika“, rekao je o smjeni u vrhu ukrajinske vojske. “Možemo očekivati jak pritisak ruske vojske u više smjerova. … Najveće su se borbe vodile oko gradova, koncentrirao bi se tamo ogroman broj vojnika i tehnike, grad bi bio srušen. Sad možemo očekivati nastavak, da Rusi izaberu neki novi grad i vrše veliki pritisak”, dodao je za N1.

Kotromanović smatra da su se Ukrajinci “ispuhali” i sad moraju stabilizirati crtu. “Mora im se pomoći što se tiče topništva, streljiva, novih sustava”, istaknuo je i dodao da je veliki problem održavati toliko različitih vrsta oružja. “Oni su u najtežoj fazi od početka rata i moraju sad izdržati taj tempo koji će Rusi nametnuti, a koji će biti surov. … Mislim da u ovom trenutku mogu jednostavno zaboraviti Krim“, naglasio je.

‘Mislio sam da će Ukrajina pasti za par dana, a Vučić ušetati na Kosovo’

Na pitanje kako bi se rasplet rata u Ukrajini mogao reflektirati na našu regiju, Kotromanović je rekao da misli da Rusi sad nemaju snage otvoriti još neku frontu. “Kad gledamo odnos snaga Ukrajine i Rusije, takav je odnos i Rusije i NATO-a. Rusi su svjesni snage i uloge NATO-a, oni sad nemaju snagu krenuti na neku zemlju s ozbiljnijim snagama. Moldavija je nešto drugo. A na našim prostorima, bio sam siguran da su Rusi uspjeli riješiti Ukrajinu za nekoliko dana da bi i Vučić ušetao s vojnicima na Kosovo. Tko bi se smio suprotstaviti Putinu? Ali, pokazalo se da se može zaustaviti ruska vojska, da ljudi koji brane domovinu mogu to, iako su po svemu slabiji od Rusa”, istaknuo je bivši ministar.

Dodao je da su Srbi izabrali svoj put – Rusiju. “Godinama se zavlače oko tih pregovora s EU-om i ja ne znam zašto mi to forsiramo. To nije njihov cilj, oni to ne žele, kalkuliraju. Jak je utjecaj Rusije. Oni imaju potpuno pravo i to je u redu, da moderniziraju vojne snage, ne moramo i ne trebamo biti opterećeni stvarima koje radi Srbija. Vodimo 3:0, pobijedili smo u ratu, članica smo EU-a i NATO-a“, poručio je Kotromanović i dodao da se ne boji da će nas Srbija napasti jer nemaju dovoljno snaga.

‘Previše žurimo, dovest ćemo OSRH u nezgodnu situaciju’

Bivši ministar je komentirao i povratak vojnog roka. “Smeta me što je to neki odgovor Srbiji. Imali smo vojni rok koji smo suspendirali jer ga nitko nije želio služiti. Dovest ćemo se u situaciju da nakon dvije, tri godine imamo kakvu smo imali prije. Meni je taj rok od tri mjeseca… Previše žurimo, dovest ćemo OSRH u nezgodnu situaciju”, upozorio je Kotromanović.

Naglasio je da, ako se ide u to, treba sve sustavno i temeljito pripremiti. “Moraju reći koje su to ugroze. Moraju reći je li nam prijetnja Srbija, Mađarska ili Rusija. Morate nam reći koje su to sigurnosne prijetnje. Promijenio se sigurnosni okvir, da, ali to ne znači da mi moramo raditi nepromišljene stvari”, istaknuo je.

Smatra da su tri mjeseca premalo. “Ne može vojska odgojiti nekoga. Ja imam sina od 18 godina i netko ga treba odgojiti umjesto mene. Ne. Ja ga moram odgojiti. Koga je JNA odgojila? Bili smo tamo 12 mjeseci, tupili bezveze i nismo ništa naučili”, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.