KOTROMANOVIĆ ‘I mene se žestoko kritiziralo, pa se nisam ponašao kao uvrijeđena frajla’

Autor:

04.04.2016., Zagreb - Konferencija za medije vaterpolo reprezentacije na benzinskoj postaji Crodux. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Bivši ministar obrane iz SDP-ove vlade, Ante Kotromanović, za RTL je komentirao nabavu izralskih borbenih aviona i ponašanje ministra Damira Krstičevića.

Na novinarski upit sumnja li na korupciju, Kotromanović je komentirao kako o tome nema saznanja.

“Ja ne znam ništa o tome, je li bilo korupcije ili ne. Stalno smo postavljali pitanje zašto smo odabrali izraelsku ponudu kao najbolju, sada smo pametniji, iako smo to znali i prije – da izraelska ponuda nije sposobna, tako se to kaže u procesu nabave, nisu dokazali svoju sposobnost, oni su trebali biti isključeni. Po meni, trebali smo odabrati platformu F-16, američku platformu, imaju 400 polovnih aviona. Amerikanci su nama strateški partneri, oni su nam pomogli prije i za vrijeme Oluje, donacije od 500-600 milijuna eura tijekom stvaranja hrvatske vojske,  oni su najkompetentniji…”, smatra bivši ministar koji za ovu situaciju krivima smatra sve sudionike procesa.

“Po malo su svi krivi. Izraelci nisu bili iskreni, oni su morali dokazati svoju sposobnost, a mi smo morali znati čitati to sve skupa, reći nemate ono što tražimo…To je aposlutno velika nekompetencija, jer je to ozbiljan posao, jedan veliki postupak javne nabave, moralo se voditi računa, nije se moralo žuriti, imalo se vremena sagledati sve u miru, vidjeti što zna koja ponuda, dobro procijeniti tu vrijednost i buduće korake…Sad smo gdje jesmo”, izjavio je.

Kotromanović smatra da je vrlo izgledno da će se SAD i Izrael dogovoriti i nadoknaditi izgubljeno na nekom drugom poslu, ali kako je najvjerojatnije da ćemo ići na novi natječaj.

“Mi imamo već neke gotove ponude na stolu otprije,  ne trebamo prolaziti postupak ocjenjivanja. Po meni bi to bila isključivo ponuda SAD-a. Ne moramo kupovati kompletnu eskadrilu jer i da ih dobijemo 12 do 2020. godine, mi nemamo pilote”, rekao je Kotromanović.

Bivši ministar smatra da je odluka o ostavci ministra obrane pitanje za premijera.

Osobno, treba pričekati postupak do kraja da se vidi što će se dogoditi. Što se mene tiče, ja nemam ništa protiv da Krstičević, ako HDZ osvoji i drugi mandat, bude ministar obrane”, izjavio je, dodavši kako on na toj poziciji nije imao nijednog savjetnika.

“Mene se kritiziralo žestoko. U vrijeme kada sam bio ministar pobjednička vojska nije bila pobjednička, bila je šaka jada. Sjećate se komentara predsjednice i sadašnjeg ministra obrane. Sjećate se mimohoda. Koje su to bile koalicije Vučića i HDZ-a u pokušaju opstrukcije mimohoda i miniranja proslave obljetnice Oluja. Sjećamo se šatora i nasilnih prosvjeda, gdje su većina aktera današnje scene ulazili i pomalo dolijevali vatru. Ja ne znam na što bih trebao biti ljubomoran, jesam li se trebao ponašati kao uvrijeđena frajla? Ja sam ponosan na svoj mandat. Mi smo za vrijeme našeg mandata pokrenuli najveće postupke modernizacije…Ja ću podržati i pohvaliti svaki projekt koji ide u jačanje obrambenih snaga Hrvatska”, zaključio je Kotromanović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.