KOSOR: “Milanović još danas treba prokomentirati priznanje Jelenića da je mason”

Bivša premijerka Jadranka Kosor u srijedu je za N1 komentirala slučaj glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, koji je nakon Nacionalovog otkrića priznao da je član masona.

Kosor kaće da sbi novi predsjednik Zoran Milanović morao komentirati priznanje Jelenića. “Od njega se očekuje da kaže svoje mišljenje, to nije prtljanje u rad institucija”, istaknula je Kosor. Osim toga, očekuje da će Milanović izreći svoje stajalište o tome da se mora donijeti novi Zakon o pobačaju, o izvješću pučke pravobraniteljice, kao i o izvješću o radu DORH-a za 2017. i 2018.

“Kad neka institucija podnosi izvješće, Sabor mora promptno to raspraviti. U Hrvatskoj je zamro taj potencijal da se jačaju državne institucije”, kaže Kosor.

Dodaje da je nespojivo biti na čelu državne institucije, a ujedno i član tajne udruge kao što je masonska loža, objašnjava bivša premijerka. Ističe da glavni državni odvjetnik radi važan i delikatan posao te da ništa ne smije zatajiti.

“Ako je Jelenić ušao naknadno u to, pitanje je zašto to nije obznanio, a nije zato što to mora biti tajno. Čini mi se da glavno državni odvjetnik nije svjestan koliko je to delikatno i koliko će to dići političkih i drugih valova. Za Vladu je problematično i jer je Jelenić izabran u njihovom mandatu. Njegov posao je vođenje istraga koje moraju biti zaštićene od javnosti i tu se postavlja pitanje sukoba interesa”, prokometirala je.

Kaže da to nije nimalo jednostavna situacija za Vladu, a najvažnije je čuti stajalište Plenkovića. “O državnom odjetniku uvijek odlučuje vladajuća većina”, dodala je. Najlakše bi bilo, smatra, da Jelenić podnese ostavku. “Ali to mu ne pada na pamet er ne misli da je učinio išta protivno Ustavu i zakonu… Bilo kakvo tajenje otkriva bezboroj pitanja.”

Komentiraj