KOŠARKAŠKI INTELEKTUALAC: Radivoje Korać je govorio nekoliko jezika, volio literaturu, slikarstvo i kazalište

Košarkaš koji je tragično poginuo u prometnoj nesreći 2. lipnja 1969. godine. Pored svih velikih ostvarenja, nemoguće je opisati pravi značaj Radivoja Koraća za razvoj košarke, sporta i kulture bivše Jugoslavije 1960-ih godina. Korać je rušio sve košarkaške stereotipe postavljene prije njega: igrao je krilnog centra sa visinom od 193 cm, pokazao koliko je psihološki segment bitan dio košarkaške igre, probio je predrasude da bekovi moraju biti najbolji strijelci ovog sporta i pokazao da košarkaška igra pripada intelektualcima.

Iako nikad s reprezentacijom Jugoslavije nije osvojio zlatnu medalju na velikim natjecanjima, svi su njegovi mlađi suigrači iz reprezentacije isticali presudnu ulogu Koraća kao starijeg igrača u odgoju budućih asova i osvajanju svih silnih zlatnih medalja jugoslavenske košarke nakon njegove smrti.

Korać je, uistinu bio, košarkaški intelektualac; izvan košarkaškog terena bio je student elektrotehnike, uživao je u kazalištu, glazbi (legenda kaže da je u Beograd donio prvu ploču Beatlesa!) i čitanju knjiga što ga je povezalo prijateljstvom s velikim književnikom, nobelovcem Ivom Andrićem. Radivoj Korać je, zapravo, bio puno više od sjajnog košarkaša i intelektualca: bio je velika sportska ličnost s visokim stupnjem građanske i opće kulture i istinski simbol jedne cijele zlatne epohe Beograda i Jugoslavije.

Komentiraj