Koronavirus na hematologiji: Šef KBC-a Zagreb kaže da epidemiolozi nisu uspjeli utvrditi nultog pacijenta

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Čorušić u četvrtak je za ‘Studio 4’ HRT-a komentirao proboj koornavirusa na odjelu hematologije. Od 15 zaraženih pacijenata, troje je preminulo, a potvrđeno je i da su neki djelatnici zaraženi koronavirusom.

“Nije da to nismo očekivali i nije da se nismo pripremili za tu varijantu jer je bolest nepredvidiva i virus se brzo širi a i bolnice su svugdje u svijetu na neki način postale i centri za širenje zaraze. Ali radi se o specifičnom odjelu na kojem se nalaze imunokompromitiranim teškim, kroničnim bolesnicima. Sigurno je da je virus ušao izvana ili putem pacijenta ili nekog od djelatnika, vjerojatnost je 50:50 jer epidemiolozi nisu uspjeli utvrditi nultog pacijenta”, kazao je Čorušić.

Dodao je da su svi pacijenti na prijemu na odjel hematologije bili negativni, ali je nakon nekoliko dana njih 15 bilo pozitivno. “I tada smo se odlučili za selekcioniranje pacijenata pa je sedmero prebačeno na covid odjel KBC-a Zagreb, dvoje pacijenata su otpušteno kući u samoizolaciju. Nažalost tri su pacijentice preminule ali se kod njih očekivao loš ishod i prije nego što su zaražene koronavirusom. Jedan pacijent je premješten u OB Pula”, rekao je ravnatelj zagrebačkog KBC-a.

Objasnio je i kako je PCR test prilikom prijema bio negativan, a nakon nekoliko dana pozitivan. Kaže da se radi o periodu inkubacije od nekoliko dana, kada domaćin u sebi ima koronavirus, ali nema vanjske manifestacije. “Mi imamo trijažne punktove i kontrola je vrlo stroga od početka pandemije, ali nema klinike koju se Covid-19 nije dotaknuo, tako je svuda u svijetu”, dodao je.

U njegovoj bolnici tenutno je, što pozitivnih, što u samoizolaciji – 31 djelatnik. Prije osam tjedana, kaže, ta je brojka bila osam puta veća.

Čorušić je kaao i da, iako su proljeće zatvorili hladni pogon, sada to nisu napravili. Sada im je problem što su nakon potresa u Zagrebu izgubili oko 350 kreveta i zbog toga dio hladnog pogon trpi. “Zgrada Klinike za ortopediju na Šalati je u potpunosti uništena. Da bi ortopediju smjestili na rebro, mi smo morali iseliti dva zavoda interne klinike i dati im dva kata. Lista čekanja na operativne zahvate u međuvremenu je narasla. Dali smo im i dio operacijskih dvorana pa se ta lista smanjuje”, zaključio je.

Komentiraj