Korona nije smanjila, nego povećala uvoz hrane

Pandemija nije smanjila, nego povećala uvoz hrane, tvrdi se u članku hrvatske konzultantske tvrtke Smarter.

U prva tri mjeseca ove godine Hrvatska je izvezla hrane u vrijednsti od 564,3 milijuna eura, a uvezla 861,7 milijuna eura; deficit je gotovo tristo milijuna eura.

Uvoz je povećan i u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 9,1 posto, a izvoz 7,3 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je samo 65,5 posto.

Očekivalo se da će pandemija preokrenuti taj višegodišnji negativni trend, ali to se nije dogodilo, “a svi pokazatelji upućuju na još značajniji rast uvoza”.

Procjene govore da će izvoz sigurno pasti, a uvoz se neće značajnije zaustaviti jer Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane za vlastite potrebe.

Hrvatska “izvozi manje složene poljoprivredne proizvode najnižih cijena”, a “nakon toga prerađene proizvode u koje je ugrađen neki novi tehnološki stupanj obrade uvozimo po znatno višim cijenama”.

Jedan je od razloga tome činjenica da su hrvatski poljoprivredni proizvođači “skloni jako niskim rizicima i malim ulaganjima u poljoprivredu”. “Kroz izravna plaćanja na proizvodnji ratarskih kultura ostvaruju malu zaradu, ali su izbjegli i veće rizike koji prate ulaganja u osjetljivije poljoprivredne kategorije“, ocjena je stručnjaka Smartera.

Komentiraj