Koprodukcija “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” na Berlinaleu

Pixabay

Dugometražni igrani film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, uvršten je u glavni natjecateljski program jednog od najvažnijih i najvećih filmskih festivala na svijetu – Berlinalea, čije će se 69. izdanje održati od 7. do 17. veljače.

Bit će to ujedno i svjetska premijera filma, čija je radnja smještena u grad Štip u istočnoj Makedoniji, gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ kojeg izranjaju stotine muškaraca ne bi li si njegovim izranjanjem osigurali sreću i uspjeh. Ovaj put za križem je zaronila i Petrunija te ga uspjeva ugrabiti prije drugih, što se njezinim suparnicima nimalo ne sviđa.

Kako je izvijestio Hrvatski audiovizualni centar, hrvatski koproducent filma je zagrebački Spiritus movens, a koprodukciju pet zemalja podržao je i Eurimages.

S obzirom na to, producentica Zdenka Gold kaže da je bilo vrlo zanimljlvo i intenzivno raditi na njemu, trebalo je uskladiti zahtjeve svih filmskih fondova kako bi se najbolje doprinijelo filmu sa umjetničkim i tehničkim elementima iz svake zemlje, a čini se da su i uspjeli u tome.

“Snimanje je proteklo vrlo skladno iako se snimalo u dosta teškim uvjetima zbog vrlo niskih temperatura. Nadam se da će film imati domaću premijeru na Festivalu u Puli, a onda ćemo ga plasirati na ostale domaće festivale te u kina krajem godine”, dodala je Gold.

Iz hrvatske ekipe na snimanju su bili glumci Ljiljana Bogojević i Mario Knezovića, a iz tehničke Hrvoje Petek, Vilim Novosel, Josip Mataušić, Branko Cavrić, Dario Laljek, Željka Burić i Marina Redžepović kao casting direktorica. Rasvjetnu opremu osigurala je Lav rasvjeta.

U sklopu glavne konkurencije svjetsku premijeru imat će i film njemačke redateljice Angele Schanelec “Bio sam kod kuće, ali”, nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji, koji je dijelom sniman u Istri na lokacijama u naselju Slum te u parku prirode Učka.

Na toj priči o trinaestogodišnjaku koji nestane na tjedan dana od hrvatske ekipe na filmu su sudjelovali izvršni producent Tibor Keser, snimatelj tona Hrvoje Radnić, asistent produkcije Jan Herenčić, a servisna produkcija je bio Paradoks iz Zagreba. Njegov su nastanak podržali Istarska filma komisija te općina Lanišće.

Međunarodni filmski festival u Berlinu ima gotovo pola milijuna posjetitelja, kojima nudi uvid u bogatstva filmskog stvaralaštva iz cijelog svijeta. Selektor glavnog natjecateljskog programa je direktor festivala Dieter Kosslick, a najboljim filmovima dodjeljuju se Zlatni i Srebrni medvjedi.

HAVC napominje i da će najbolje svjetske kratke filmove u Berlinu ocjenjivati Puljanka s londonskom adresom Vanja Kaluđerčić – filmska menadžerica i selektorica brojnih filmskih festivala, a sada direktorica akvizicija velikog filmskog streaming servisa i distributera MUBI.

Uz nju, u žiriji su američki kustos u Vimeu Jeffrey Bowers i Koyo Kouoh umjetnička ravnateljica i osnivačica tvrtke RAW Material Company iz Senegala.

Predsjednica ovogodišnjeg glavnog međunarodnog žirija je slavna francuska glumica i dobitnica Oscara Juliette Binoche.

Cjelokupan program ovogodišnjeg izdanja Berlinalea bit će objavljen 29. siječnja u popodnevnim satima.

Komentiraj