‘Kontaktirao me Fuchs, sjeli smo već dva,tri puta’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Državni tajnik u Ministartvu obrazovanja Matko Glunčić u srijedu je gostovao na N1 televiziji, gdje je komentirao događaje oko Ekspertne radne skupine. Kaže kako nije protiv reforme, te dodaje da je u posljednje četiri godine proveo puno vremena na pisanje kurikula za fiziku i gimnaziju. “Bilo bi apsurdno da sam protiv reforme”, naglasio je.

Dodao je da je jedno od pitanja bila metodologija pisanja kurikula. “U cijeloj Europi je napušteno da se piše preko ishoda učenja. Treba se vratiti sadržaj, da imamo moderan europski kurikul. Pročitao sam sve europske kurikule, i oni se baziraju na ishodima učenja i sadržaju. Takav kurikul bi bio najbolji za Hrvatsku i to je bila jedna od ključnih stvari koje sam iskazao”, rekao je.

Glunčić je naglasio kako se mora uvesti kontrola kurikula. “Imamo jako puno podataka koje ne koristimo. Državnu maturu, e-matice, e-dnevnik, rezultate testova… Te rezultate bi trebalo iskoristiti da vidimo što nije dobro u kurikulu. Nije kurikul najbitnija stvar u školstvu, najbitnija stvar su učitelji. Treba naći najbolje profesore i vidjeti na koji način oni uspiju zainteresirati djecu za gradivo. Zalažem se i za smanjenje gradiva”, otkrio je.

Kaže i kako ga ne zanima ideologija, već struka, odnosno kako će djeca bolje učiti u školi. Dodao je i kako se već javno ogradio od podrške Hrasta. “Uvijek se zalijepe različiti ljudi. Ja ne nastupam s političke pozicije. Nisam član Hrasta, možda su me iz političkog oportunizma podržali. Mi nemamo nikakv presjek”, rekao je.

Glunčić je rekao i kako ga je Radovan Fuchs već kontaktirao. “Sjeli smo već dva-tri puta. Pričali smo o mojim vizijama. Prilično je otvoren. Ja sam za to da se bilo tko uključi u taj proces, on mora biti što širi”, rekao je Glunčišć dodajući kako je spreman raditi i s Borisom Jokićem i s Buljan Culej.

“S Borisom sam imao mnogo diskusija, prijetili smo si tužbama… Ali, to je ono što sam naučio. Da je diskusija i kritika ono kroz što dolazite do boljih rješenja”, kaže i dodaje kako neće tužiti nikoga, jer je to gubitak njegovog vremena i vremena učenika. Zasada, poručuje, planira ostai državni tajnik.

Komentiraj