Končarov hotel bit će spoj luksuza i priče o bogatoj vojnoj povijesti Pule

Autor:

06.03.2024., Pula - Radovi na hotelskom kompleksu u Marini Polesana. Danko Koncar
Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Luksuzni hotel ‘Monumenti Heritage’ koji poduzetnik Danko Končar gradi u sklopu projekta ‘Sv. Katarina – Monumenti’ pored svoje marine u Puli, u završnoj je fazi izgradnje, a donijet će transformaciju turizma

Kad smo u kolovozu prošle godine posljednji put obišli gradilište budućeg luksuznog hotela “Monumenti Heritage” koji poduzetnik Danko Končar gradi u sklopu projekta „Sv. Katarina – Monumenti“ u Puli, unutar kojeg se nalazi i njegova marina Polesana, nova zgrada hotela još nije bila ostakljena, u sobama su se tek počele postavljati instalacije, dok u starom, zaštićenom krilu zgrade na nekim dijelovima još uvijek nije postojala ni konstrukcija kata.

Naime, hotel se gradi na mjestu nekadašnje austrougarske vojarne koja se kao zaštićeni spomenik kulture potpuno renovira pa su se u tim starim krilima zgrade morali iznova konstruirati podovi.

Sada je slika posve drukčija. Ta stara krila, u kojima se sada dovršava uređenje 58 soba veličine 33 četvorna metra, posebnim su liftom spojena s novoizgrađenim krilom budućeg hotela, koji će imati 40 soba veličine skoro 40 i osam apartmana veličine od 70 do 120 četvornih metara. Gosti hotela imat će jedinstveni doživljaj jer svaka soba ima pogled na more.

FOTO: Kermas Istra

S jedne strane na Brijune i otvoreno more, s druge prema marini na otočiću Katarina i prema centru Pule, a sa zadnje strane, budući da se hotel nalazi na poluotoku Monumenti, gosti će također imati morski pogled jer se s te strane nalazi prekrasna plaža u mirnoj uvali.

Dok s Dankom Končarom kao investitorom i Barbarom Peruško iz tvrtke Coin Inženjering, voditeljicom projekta izgradnje hotela, obilazimo veliko gradilište na kojem radnici užurbano dovršavaju različite faze građevinskih radova i radova na uređenju interijera, teško se odlučiti je li ljepši stari ili novi dio ovog jedinstvenog kompleksa.

U prizemlju se već može vidjeti kako će izgledati veliki i raskošni ulazni lobi s recepcijom, hotelskim barom i foteljama za opuštanje uz kavu, koktel ili možda vino s etiketom Končarove Vinarije Capo iz Fernetića.

Voditeljica projekta izgradnje hotela Barbara Peruško s investitorom Dankom Končarom i urednicom B&B-a Orhideom Gaurom Hodak. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

No iz sna o vinu bude nas bušilice i građevinski strojevi – jer posla na 30 milijuna eura vrijednoj investiciji koncesionara Kermas Istra još je puno, a vremena malo.

“Plan je da u svibnju 18.000 m2 brutto zatvorenog prostora bude spremno za tehnički pregled, a da prvi gosti ušetaju u hotel do početka sezone”, govori nam Danko Končar koji je hotel već predstavio na sajmu u Berlinu. Interes je velik, a sjajna pozicija hotela u srcu marine, dobitna je kombinacija i za privlačenje nautičkih turista.

“Već smo ozbiljno krenuli s marketingom i imamo sjajne reakcije. I pojedine čarter kompanije već su najavile – kad sredite hotel, prelazimo ovamo”, otkriva Končar, koji je ponosan što je marina Polesana i usred zime bilježila 70 posto popunjenosti.

Investicija u marinu Polesanu u Puli, koja se nalazi na otočiću Katarina, a s poluotokom Monumenti na kojem je hotel povezana je mostom, dovršena je 2022.. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Marina s 400 vezova u moru i 50 na suhom visoko je modernizirana i pruža nautičarima najvišu kvalitetu usluge, uključujući servis i održavanje brodova. No goste neće privlačiti samo marina i hotel, već i velika kongresna dvorana koja se uređuje u jednoj od renoviranih zgrada nekadašnjeg vojnog kompleksa, što jamči fokusiranost na cjelogodišnji turizam.

„U toj zgradi bit će velika konferencijska sala u sklopu koje će se nalaziti i poslovni prostori za najam, što će donijeti dodatnu vrijednost i oživjeti cijeli prostor“, objašnjava Barbara Peruško.

Kao voditeljica projekta, Barbara Peruško najbolje zna koliko je to bio zahtjevan zahvat, ali i što će on donijeti Puli.

U projekt renoviranja nekadašnjeg vojnog objekta u kojem je samo jedno krilo izgrađeno kao nova zgrada, Danko Končar uložio je više od 30 milijuna eura. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

“Podiže se razina turističke ponude i jedan nekad devastirani prostor pretvara se u nešto što daje dodatnu vrijednost ne samo Puli, već cijeloj Istri kao destinaciji. Ovo je jedinstveni projekt u cijeloj Hrvatskoj. Teškim, ali strpljivim putem uspjeli smo doći do prenamjene ovog prostora u gospodarsko-turističku zonu i pokazati kako se umjesto u širenje i gradnju novih građevinskih područja i naselja, može ulagati u ovakve prostore koji se trebaju valorizirati i i oplemeniti”, ističe.

Da bi spoj modernog i starog bio potpun te da bi gosti mogli steći dojam gdje se zapravo nalaze, hodnici i hotelske sobe pričat će svoju priču.

“Odlučili smo da hotel postane povijesni, heritage hotel upravo zato što ovo mjesto kao zaštićeno kulturno dobro nosi sa sobom bogatu povijest i simboliku. Hodnici i sobe bit će ukrašeni povijesnim fotografijama ovog mjesta koje će biti poveznica s Povijesnim i Pomorskim muzejem u Puli, tako da ćemo zapravo u hotelu imati stalni postav povijesnih fotografija.”, otkriva Barbara Peruško.

Ovo je najvažniji Končarov projekt, kruna karijere i trajna ostavština jer nakon 50 godina sve ostaje državi

Istovremeno, već se radi i selekcija buduće radne snage.

“Raspisali smo već dva natječaja za 70-ak radnih mjesta, a prijavilo se 260 ljudi, i to iz okruženja. Zanimljivo da su nam se javili uglavnom mladi ljudi koji ovdje vide svoju perspektivu”, kaže Končar.

Slično kao što je i Končar kad je ušao u ovaj projekt – koji će imati i svoju treću fazu, a to je dovršetak suhe marine za tisuću brodova – imao viziju da će to biti jedinstveni turistički projekt ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Mediteranu. I svakako najvažniji njegov projekt, kruna karijere i na neki način trajna ostavština. Jer nakon isteka 50-godišnje koncesije, projekt ostaje u nasljeđe državi.

Sobe i hodnici budućeg hotela, u kojem svaka soba ima pogled na more jer se kompleks nalazi na poluotoku Monumenti, bit će ukrašeni povijesnim fotografijama. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Članak je realiziran u suradnji s tvrtkom Kermes Istra

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.