KOLEGE I PRIJATELJI OPRAŠTAJU SE OD MANI GOTOVAC: “Hrvatska je izgubila jednu veliku žensku silu, a ja svoju Mani”

Najpoznatija hrvatska teatrologinja Mani Gotovac preminula je na svoj 80. rođendan. Njena smrt potresla je njene kolege, suradnike i prijatelje, a mnogi su se od Mani oprostili na društvenim mrežama.

“Bila je teatarski fanatik, uživala je u erosu umjetnosti! Čast mi je bila surađivati sa njom i dobiti pamtljive teatarske lekcije”, napisao je sarajevski redatelj Dino Mustafić.

“Bila je plaha i imala je tremu. Prije emisije, naravno. U emisiji je trema nestala. I kao pisac i kao živ čovjek koji govori, Mani je znala s riječima. U svijetu u kojem je infantilnost dominantan mentalitet i u kojem se čini da je sve rečeno, u kojem se čini da kamo god zakoračimo dospijevamo na područje koje je već okupirano propagandom, reklamom ili nekom drugom bukom. E, pa upravo u takvom svijetu zgodno je bilo divaniti s Mani Gotovac”, poručio je voditelj Aleksandar Stanković.

MANI GOTOVAC 1939.-2019.Bila je plaha i imala je tremu. Prije emisije, naravno. U emisiji je trema nestala. I kao pisac…

Posted by Aleksandar Stanković on Wednesday, November 13, 2019

“Mani draga, radosna Mani, sad mi je žao da nismo do kraja popili ono vino, da nismo još dugo pjevali, da nismo strasnije polemizirali, da nismo ostali još.. . Pa, ipak, Vaš nas je smijeh utješio, Vaša nas je neočekivana blagost i smirenost sasvim umirila pa je oproštaj s Vama bio sretan i veseo do neba, do onih koji Vas u ljubavi beskrajnjoj očekuju. Putujte, živite, radujte se, pišite, pjevajte, snivajte i snujte tamo negdje, svugdje, u savršenom, vječnom, raskošnom i milostivom Božjem teatru”, napisala je Anja Šovagović.

“Na današnji dan, 12. studenoga, rođena je moja draga Mani Gotovac. Upoznale smo se, i odmah kliknule, prije pet godina. Imale smo u tih pet godina, kako mi je i sama Mani posljednjih mjeseci već nekoliko puta rekla, divnih trenutaka. Izlazile smo zajedno u kazališta na predstave, odlazile na ručkove, večere ili samo na piće, čule se obvezno svakodnevno telefonom… Ona je dolazila k meni doma, ja k njoj gdje god da je stanovala… Tijekom tog druženja pričale smo o svemu i svačemu, ali jedno je uvijek ponavljala – najvažnija je ljubav. Je, draga Mani, ljubav je najvažnija. I, zato ću ja sada Vama reći da Vas volim, da mi neizmjerno puno značite, da Vam želim sretan rođendan i da ćete uvijek biti u mojem srcu”, napisala je avnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu Jasminka Poklečki koja je jučer bila kod Mani u bolnici s Maninom kćeri Katjom i unukom Jakovom.

“Pili smo pivu, Guinness…. Jakov je zezao baku da je kao tinejdžerica… Da lakira nokte na nogama… Bili smo veseli, smijali smo se… I, Mani je sinoć baš lijepo izgledala. Lice joj je bilo tako glatko… Lijepo. Katja joj je na odlasku rekla – doći ću sutra mama, vidimo se sutra. Mani joj je rekla – dođi što prije. Plačem…”, napisala je.

Na današnji dan, 12. studenoga, rođena je moja draga Mani Gotovac. Upoznale smo se, i odmah kliknule, prije pet godina….

Posted by Jasminka Poklečki on Monday, November 11, 2019

“Zbogom draga ludačo moja
Ili su te voljeli ili heitali
Ja sam te voljela
I ti mene
Čudo si ti
Baš uz crnu hladnu pivicu i na svoj rođendan
Sad ste konačno opet svo troje zagrljeni”, napisala je glumica Mirjana Majurec.

Ja sam je zazvala.Ja ne spavam od jućer od šest sati Noćas sam pisala i pisala i odjednom je svanuloPa sam skuhala…

Posted by Minja Majurec on Wednesday, November 13, 2019

Vijest o smrti Mani Gotovac pjevačicu Severinu zatekla je na probi za koncert u Splitu. “Zatečena sam, imamo probu u Splitu i nitko mi nije htio reći. Odlaskom dragih ljudi čovjek se blokira, nemam suza, one će me već stići kad se najmanje budem nadala. Sjedim u Areni i tupo gledam u ovu binu i prisjećam se njezina lika. Kako je ona voljela život, kazalište, ljude punim srcem. Nije ništa radila napola, sve sto na sat. Mani je bila moja, moj vjetar u leđa u jednom divnom periodu života. Vjerovala je u mene i bila mi je kazališna mama nakon moje Lepe Smoje. Lucidna, pametna, duhovita, dobar prijatelj i odlično je kuhala. Tužna sam, jako sam tužna jer je Hrvatska izgubila jednu veliku žensku silu, a ja svoju Mani. Ali ona bi bila ponosna da me vidi sad na bini, voljela me gledati na probama. I zato ovaj koncert posvećujem dvjema ženama koje su imale nevjerojatnu silu pokrenuti stvari, koje su bile svoje bez obzira što misli svijet – mojoj Mani i mojoj teti Lepoj. I mom Tomažu Panduru. Hvala ti, Mani, volim te”, rekla je za Dnevnik.hr Severina.

Umrla Mani Gotovac, žena koja je život posvetila kazalištu

Komentiraj