Kolarić: “Moramo se naviknuti da ćemo nositi maske, one su učinkovita zaštita”

 

Epidemiolog Branko Kolarić u četvrtak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Od početka kolovoza porast broja zaraženih jest zabrinjavajući, no zadnjih par dana imamo nešto manji broj. I udio pozitivnih je jučer primjerice bio oko 5 posto, a prije nekoliko dana smo imali čak i 30 posto”, kaže Kolarić i dodaje da je to pokazatelj da se situacija stavlja pod kontrolu.

“Veliki broj inficiranih znači i velik broj samoizolacija te povećani rizik za neke zatvorene kolektive. Gotovo je nemoguće spriječiti zaražavanje u domovima za starije”, istaknuo je.

Kolarić je ponovio da je nužno nositi maske kako bi se smanjio broj zaraženih. “Maske su učinkovite kada smo u bliskom kontaktu, dakle na udaljenosti manjoj od metar na otvorenom te 1,5 m u zatvorenim prostorima. Dokazano je da su maske efikasan način sprečavanja širenja zaraze. Moramo se naviknuti da ćemo ih nositi ove jeseni i zime. Maske jesu učinkovita zaštita”, kazao je.

Na kraju je upozorio na nužnost cijepljenja protiv gripe. Kazao je kako obično cijepljenje protiv gripe počinje početkom studenog, a da se nadaju da će ove godine cjepivo imati već za par tjedana i da će cijepljenje početi u listopadu.

Komentiraj