Kod Slatine se srušio MIG! MORH: Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti

Autor:

Vojni avion HRZ Mig 21 16.07.2018., Zagreb - Zracna Luka Zagreb, vojni avion HRZ Mig 21rPhoto: Robert Anic/PIXSELL

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji. Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade, izvijestilo je u utorak Ministarstvo obrane.

MIG se srušio na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji.

Doznaje se da na mjesto pada MiG-a idu ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH Robert Hranj.

Prema informacijama koje je Index dobio od izvora, jedan pilot je pronađen. Za drugim se traga

U zraku je policijski helikopter, kako je objavio i Flightradar.

Objavljena fotografija

Fotografiju srušenog MiG-a objavio je ICV.hr.

Hrvatski MIG srušio se kod Slatine. Photo: ICV.hr

Plenković: Riječ je očito o tehničkom kvaru

“Maloprije sam razgovarao s Banožićem koji se vozi na mjesto nesreće. Oba pilota su živa, jedan je ozlijeđen. Radilo se o redovitom letu, riječ je očito o tehničkom kvaru, ali istraga će utvrditi”, rekao je Andrej Plenković koji se nalazi u Tirani.

Vidović: Naši piloti lete na prastarim aparatima

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović također je komentirao pad MIG-ova. “Iznenađen sam kao i cijela javnost, ali sada to pokazuje i koliko je bila opravdana odluka o kupnji novih zrakoplova. Naši piloti lete na prastarim aparatima. Sigurno će biti pokrenuta istraga i onda ćemo znati sve ostale detalje”, rekao je Vidović.

MORH potvrdio da su pronađena oba pilota

Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji uspješno su se katapultirali i prizemljili, priopćio je MORH.

Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti i bit će prevezeni u bolnicu na liječnički pregled.

Na mjesto nesreće sa zadaćom potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171 SH, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice. Angažirane su bile i operativne snage sustava civilne zaštite: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, a na teren su upućeni i policijski službenici i lovci.

Pronađen drugi pilot!

Kako N1 neslužbeno doznaje pronađen je i drugi pilot. Ozlijeđen je, ali živ.

Pilota traže i psi tragači

Mateja Fras Venus, zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, za N1 je otkrila što se do sada zna o padu MiG-a. “Imamo informaciju da je MiG pao na području Virovitičko-podravske županije, točnije Općine Voćin. Vatrogasci su na terenu, kao i timovi za spašavanje i K-9 timovi sa psima. Trenutno pregledavamo teren, pročešljavamo i tražimo posadu”, rekla je. Jedan dio terena je manje pristupačan jer se radi o brdskom području, pojasnila je.

Selak: “Ne postoje stari ili novi avioni, već ispravni ili neispravni”

Pilot Ivan Selak je za Index rekao: “Sigurno je da sada slijedi istraga. Saznao sam da su se oba pilota katapultirala. Pretpostavljam da se dogodio neki tehnički problem. Ali svašta je moguće, primjerice da ptica uleti u motor. Prema onome što ja znam je da su oba pilota iskočila”.

Dodao je da nije bitno jesu li avioni novi ili stari. “Ne postoje stari ili novi avioni, već ispravni ili neispravni. Nema šanse da je netko odobrio let na neispravnom avionu. Događaju se i padovi F-35 aviona, najnovijih modela”, rekao je.

Uključio se i HGSS

U potragu za zrakoplovom uključio se i HGSS.

Sačić pozvao Banožića da podnese ostavku

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i član saborskog Odbora za obranu Željko Sačić komentirao je pad MiG-a, navodeći da ministar obrane Mario Banožić treba podnijeti ostavku.

Sačić podsjeća da je bivši ministar Damir Krstičević podnio ostavku u sličnoj situaciji.

OZNAKE: MORH, MIG

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.