Koalicija protiv Islamske države u nesuglasju kako riješiti problem zatočenih džihadista u Siriji

Sjedinjene Države su u četvrtak izvršile pritisak na članice globalne koalicije protiv Islamske države da dozvole repatrijaciju stranih boraca, ali unatoč općem suglasju o težini problema, ostalo je nesuglasje o tome da li i kako poslati nazad džihadiste.

Sjedinjene Države su u četvrtak “neodgovornima” nazvale europske zemlje koje traže od Iraka da sudi europskim državljanima, članovima Islamska država, zatočenima u Siriji.

“Neodgovorno je od nekih zemalja da očekuju od Iraka da riješi taj problem umjesto njih”, rekao je američki koordinator za borbu protiv terorizma Nathan Sales na konferenciji za novinare nakon sastanka koalicije za borbu protiv Islamske države u Washingtonu.

On je ponovo pozvao sve zemlje da vrate svoje državljane i sude im i nije skrivao da sastanak nije završio dogovorom o tom problemu.

Islamska država je izgubila skoro cijeli svoj teritorij u Siriji, ali se na nju i dalje gleda kao na globalnu prijetnju. Ona je isto tako u regiji ostavila oko 10.000 zatočenika i njihove obitelji te je pitanje što učiniti s njima među glavnim brigama koalicije.

Nestabilnost situacije džihadista izbila je u prvi plan tijekom nedavne turske ofenzive na kurdske snage u regiji, zbog mogućnosti njihova bijega.

“U Siriji se stanje može promijeniti u tren oka”, ocijenio je Nathan Sales. “Mislimo da bi ih sada trebalo vratiti, dok još ima vremena”, dodao je.

Brojne zemlje, među kojima Francuska, odbijaju preuzeti svoje državljane i žele da im se sudi na mjestu gdje su počinili zločine, iako je to pitanje složeno u području pod kurdskom kontrolom u Siriji, nesigurnog pravnog statusa.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je otišao u Bagdad sredinom listopada pokrenuti suradnju koja bi omogućila da se  francuskim džihadistima trenutačno zatočenima u Sirji sudi u Iraku. Spominjalo se i osnivanje specijalnog međunarodnog pravnog mehanizma.

“Mislimo da nije dobro tražiti od zemalja regije da sude i zatvaraju strane borce”, inzistirao je američki dužnosnik. “To ne bi bilo učinkovito. Isto tako ne mislimo da bi ad hoc pokretanje međunarodnih sudova bilo učinkovito, bilo bi skupo i ne bi imalo jednaki kapacitet izvršenja pravde kao nacionalni sudovi”, zaključio je.

Komentiraj