Ključni svjedok protiv Vinka Grgića nije govorio istinu, a iz optužnice je nestao i smuđ

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO, Screenshot, PansionAS

DOKUMENTI POKAZUJU da Branko Šutalo, jedan od glavnih svjedoka u postupku protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, optuženog u antikorupcijskoj akciji za namještanje natječaja za gradnju reciklažnog dvorišta nije govorio istinu, no njegov lažni iskaz tužitelji su svejedno uvrstili u optužnicu

Jedan od ključnih svjedoka u postupku koji se vodi protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, optuženog u velikoj antikorupcijskoj akciji za namještanje natječaja za gradnju reciklažnog dvorišta i pokušaj primanja najmanje 100 tisuća kuna mita, po svemu sudeći nije govorio istinu, no njegov lažni iskaz tužitelji su svejedno uvrstili u optužnicu u sklopu afere JANAF.

Radi se, kako tvrde izvori bliski Grgiću, o jednom od ključnih dokaza protiv njega, premda još uvijek tek manjem dijelu ovog opsežnog spisa koji sadržava više od dvije i pol tisuće dokumenata, ali i iskaze tek dvadesetak svjedoka. Među njima se nalazi i požeški poduzetnik Branko Šutalo, čelni čovjek tvrtke Promet građenje, koja se također natjecala za projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški vrijednog oko 5,4 milijuna kuna. Dijelove njegova svjedočenja tijekom prošlog tjedna objavio je portal Telegram uz intrigantan naslov: ‘’Svjedočenje poduzetnika pokopalo gradonačelnika optuženog za milijunske malverzacije’’, no po dokazima do kojih je došao Nacional, radi se o neistinitom iskazu.

Nakon smuđa, još jedan detalj plasiran u medije s ciljem pojačavanja dojma o lošoj situaciji u kojoj se gradonačelnik Nove Gradiške navodno nalazi, svjedočenje poduzetnika Branka Šutala, Vinko Grgić (na slici) je po svemu sudeći uspio pobiti. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

‘’Mi smo za razne jedinice lokalne samouprave na području Slavonije napravili petnaestak reciklažnih dvorišta. Kada je Nova Gradiška objavila javno nadmetanje, pogledao sam dokumentaciju, a posebno sam proučio uvjete tehničke i stručne sposobnosti. Odmah sam shvatio da je taj posao nekome unaprijed obećan. Po mom mišljenju, a s obzirom na golemo iskustvo koje imam u području gradnje reciklažnih dvorišta, uvjeti tehničke i stručne sposobnosti nisu bili adekvatni’’, rekao je Šutalo tijekom istrage i sugerirao da je natječaj napisan tako da upravo stručnjaci koje imaju firme Elektrocentar Petek i Mipek, inače u vlasništvu sina optuženog Kreše Peteka, dobiju najveći broj bodova i tako pobijede u borbi za posao gradnje reciklažnog dvorišta. ‘’Za izgradnju nadstrešnica tražena su tri strojarska inženjera i to, koliko se sjećam, strojarski inženjer za organiziranje proizvodnje, strojarski inženjer za organizaciju ispitivanja varenja i treći strojarski inženjer za organizaciju konstrukcije. To je nonsens, jer se u pravilu takva vrsta stručnjaka traži kod specijalnih velikih, zahtjevnih projekata, kao što je na primjer gradnja velikih brodova. To se ne traži za običnu nadstrešnicu reciklažnog dvorišta’’, dodao je poduzetnik Šutalo i objasnio da je upravo ovaj podatak upućivao na sumnju da je javno nadmetanje u Novoj Gradiški bilo namješteno. ‘’Pogodovalo se nekome tko je sve te stručnjake imao na lageru, odnosno na raspolaganju’’, zaključio je Šutalo.

Nacional je tijekom prošlog tjedna došao do dokaza da ovaj poduzetnik nije govorio istinu. U propozicijama spomenutog natječaja posve jasno je propisano da je za prijavu potrebno imati ‘’ovlaštenog voditelja građenja građevinske struke na poziciji inženjera gradilišta na istim ili sličnim radovima predmeta nabave (izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta) ili sličnom predmetu nabave (izgradnji ili rekonstrukciji javnih cesta ili površina) te na radovima izgradnje objekata u čeličnoj konstrukciji čija je vrijednost minimalno 2 milijuna kuna’. Nadalje, u drugom dijelu dokumentacije jasno se propisuju uvjeti koje tvrtke moraju zadovoljiti za sudjelovanje na natječaju, odnosno njihovi ‘’uvjeti sposobnosti’’ u tehničkom dijelu. Ondje stoji da je potrebno imati minimalno po jednog ‘’voditelja građenja građevinske struke’’, ‘’voditelja radova strojarske struke’’ i ‘’voditelja radova elektrotehničke struke’’ – ništa neuobičajeno čak ni kada se radi o izgradnji prosječne obiteljske kuće, a kamoli relativno složenog javnog zahvata vrijednog više od 5 milijuna kuna. Propisano je da tvrtke koje se prijavljuju na natječaj moraju imati minimalno 15 građevinskih radnika, jednog radnika elektrostruke, tri testirana zavarivača i slično, a moraju posjedovati i potrebne ISO certifikate – i u ovom slučaju, ništa neuobičajeno. Dokumentacija koju posjeduje Nacional crno na bijelo demantira svjedoka tužiteljstva Branka Šutala koji tvrdi da je za gradnju reciklažnog dvorišta trebalo imati ‘’tri strojarska inženjera’’, na osnovu čega je izvukao zaključak da se u ovom slučaju unaprijed moglo znati da se radi o namještenom natječaju.

FOTO: Screenshot www.pansionas.hr

‘’Posve je neobjašnjivo kako je on prihvaćen kao meritoran svjedok i kako je njegov iskaz uvršten u optužnicu’, čude se izvori bliski optuženom gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, dodatno iziritirani činjenicom da se Šutalove riječi javno predstavljaju kao ‘’krunski dokaz koji je pokopao optuženog gradonačelnika’’.

No pretpostavljaju da se zapravo radi o nekoj vrsti osvete jer je i njegovo Promet građenje sudjelovalo na natječaju za izgradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški, iz kojeg je isključeno zbog greške u dokumentaciji. Naime, u propozicijama natječaja – kako je već navedeno u tekstu – stajalo je da prijavitelji trebaju imati ‘’ovlaštenog voditelja građenja građevinske struke na poziciji inženjera gradilišta’’, a Šutalova tvrtka prijavila je ‘’glavnog inženjera gradilišta’’. U ovom slučaju ne radi se tek o jezičnoj nepreciznosti ili formalnom nedostatku i omašci u ispunjavanju obrazaca: ‘’glavni inženjer gradilišta’’ i ‘’inženjer gradilišta’’ dvije su različite uloge u procesu. Prvi se uglavnom pojavljuje u slučajevima kada je na poslovima angažirano dva ili više izvođača, eventualno kod završnog tehničkog pregleda, a drugi u stvarnosti na terenu obavlja najveći dio posla. Da je Šutalo bio svjestan problema u kojemu se njegova tvrtka našla u ovoj prilici, dokazuje i podatak da nakon isključenja iz natječaja nije podnio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javna nabave (DKOM), premda ona posljednjih godina uvažava čak dvije trećine pristiglih pritužbi i iz formalnih ili suštinskih razloga natječaje vraća na početak, poništava ili na druge načine zaustavlja postupke.

Obrana gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića u spis je priložila račun iz restorana As kao dokaz da se izraz ‘smuđ’ ne koristi kao sinonim za mito, nego doista na riječnu ribu smuđ

S druge strane, izvori bliski Grgiću tvrde da su se upravo zbog isključivanja Šutalove tvrtke iz postupka natječaja za ovo reciklažno dvorište oni sami obratili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao jednom od investitora, a ovo tijelo pismenim putem dalo im je potvrdu da su postupili u skladu sa zakonom i procedurom.

Još nešto evidentno demantira Šutalovu tezu da je natječajna dokumentacija unaprijed oblikovana za točno određenog kandidata – to je činjenica da se na natječaj javilo pet tvrtki, uključujući i Šutalovu te da je svaka od njih udovoljavala tehničkim uvjetima koji su raspisani.

Sama optužnica protiv gradonačelnika Nove Gradiške odnosi se na ‘’pokušaj primanja mita u iznosu od 100 tisuća kuna’’, a već prilikom njegova uhićenja u javnost su iscurile indiskrecije i detalji o postupku koji je tomu prethodio – pa tako i tvrdnje da je on sam dogovarao mito i koristio riječ ‘’smuđ’’ kao šifru za novac koji je trebao primiti, što je navodno i bio povod da ga se počne pratiti i prisluškivati. No ispostavilo se da je Grgić doista govorio o riječnoj ribi, što su dokazali računi koje je svojedobno objavio Nacional.

Branko Šutalo lagao je da je natječaj za gradnju reciklažnog dvorišta propisao da treba imati ‘tri strojarska inženjera’ i na toj laži gradio tezu da je natječaj namješten. Dokumenti ga demantiraju. FOTO: Screenshot

Prvi se odnosi na večeru od 18. lipnja 2020. godine u Pansionu As u mjestu Rešetari, knjiženom i plaćenom iz gradskog proračuna dva tjedna kasnije, za koji se tvrdi da pobija USKOK-ovu tezu prema kojoj su Grgić i Petek u svojim razgovorima koristili šifrirane fraze za novac, odnosno mito. ‘’Gradonačelniče, moje duboko poštovanje, samo pitam da ti onaj smuđ ne bi pobegel…’’, snimljen je poduzetnik Petek kako se obraća Grgiću, da bi ovaj uzvratio: ‘’Neće, neće brate. J… je kampanja pa sam stalno na televiziji, radiju… Kad si me zvao, bio sam na radiju’’.

Obrana gradonačelnika Nove Gradiške u spis je priložila spomenuti račun kao dokaz da se izraz ‘’smuđ’’ ne koristi kao sinonim za mito, nego doista na riječnu ribu smuđ. Upravo ona konzumirana je na spomenutoj večeri sredinom lipnja 2020. u Pansionu As u Rešetarima, što je vidljivo iz računa izdanog tog dana oko 19.30. Očigledno se radilo o večeri za dvoje jer su poslužene dvije porcije smuđa i blitve, jedan pomfrit i po jedna litra bijelog vina i mineralne vode. Račun na iznos od 457 kuna zaprimljen je u gradskoj upravi 30. lipnja iste godine, a plaćen je dva dana kasnije – uz parafe više odgovornih osoba i potpis gradonačelnika Vinka Grgića.

‘Posve je neobjašnjivo kako je Šutalo prihvaćen kao meritoran svjedok i kako je njegov iskaz uvršten u optužnicu’, čude se izvori bliski optuženom gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću

U siječnju prošle godine Nacional je objavio i drugi račun bitan za ovaj proces: izdan je 8. rujna 2020., svega nekoliko dana prije izbijanja afere JANAF. Opet se radi o objedu koji je konzumiran u Pansionu As u Rešetarima blizu Nove Gradiške. Račun je izdan u 16 sati i 15 minuta, a otkriva da su mu prisustvovale tri osobe. Među ostalim, pojele su se tri juhe, kilogram smuđa s blitvom, popile su se dvije butelje Krauthakerove graševine te još tri rakije, kava i mineralna voda. Ukupno je bilo za platiti 733 kune.

Nakon objave ovih dokumenata tužitelji su iz optužnice potpuno izostavili pojam ‘’smuđ’’ te je on ostao samo u novinskim arhivama kao nevjerodostojan dokaz da je Grgić razgovarao o mitu koji je navodno trebao primiti. No, s druge strane, treba kazati da su tužitelji u ovom predmetu priložili više tisuća dokumenata i drugih dokaza na osnovu koji su uvjereni da će optuženicima – među kojima je i Grgić – uspjeti dokazati krivnju. Između ostalog, tu su tajno snimljeni razgovori poduzetnika Peteka, za koje tvrde da iz njih proizlazi da se za namještanje poslova plaćala provizija od 5 posto, čak i svađa s jednim njegovim bliskim suradnikom Sinišom Klobučarom navodno oko toga tko će isplatiti Grgića. Isti razgovori upućuju na sumnje da je postojalo više namještenih natječaja, ne samo onaj za reciklažno dvorište.

Upućeni u zbivanja u Novoj Gradiški vjeruju da se zapravo radi o nekoj vrsti Šutalove osvete jer je i njegovo Promet građenje sudjelovalo na natječaju za izgradnju reciklažnog dvorišta, a nije prošlo

Do nesporazuma između Peteka i Klobučara je došlo jer su navodno pomiješali natječaje za jednu solarnu elektranu i spomenuto reciklažno dvorište. ‘’Jesmo se dogovorili da ćete vi njemu dati 100 tisuća u kešu. Tak ste se vi dogovorili, tak ste mi rekli, Krešo’’, kaže suradnik Klobučar. ‘’U novom projektu, a ne u ovome u p…ku’’, pobjesnio je Petek. ‘’Ali vi ste s njim, kada ste otišli, kada sam ja otišao, tamo dogovorili, i on je meni rekao…’’, nastavlja Klobučar.

‘’Ne, buduće projekte, nismo se razumjeli’’, odvraća Petek. Tužiteljima je navodno sporna dokumentacija koja se sastavljala za spomenute javne natječaje, ali i vanjski stručnjaci i konzultanti koje je angažirala gradska uprava, odnosno gradonačelnik Nove Gradiške. Ali nakon smuđa, još jedan detalj plasiran u medije s ciljem pojačavanja dojma o lošoj situaciji u kojoj se gradonačelnik Nove Gradiške navodno nalazi, svjedočenje poduzetnika Branka Šutala, Grgić je po svemu sudeći uspio pobiti.

Pristigle ponude otkrivaju da su svi kandidati, a ne samo firme Elektrocentar Petek i Mipek, u vlasništvu sina optuženog Kreše Peteka (na slici), ponudili sve tražene stručnjake tražene za gradnju reciklažnog dvorišta. FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.