KLIZIŠTE NA PANTOVČAKU Sanacija neće biti gotova do kraja svibnja

Autor:

24.04.2024., Zagreb - Pantovcak. Radi novog velikog klizista kod ulaska u Predsjednicke dvore zatvoren je veliki dio ceste za sav promet a na kojoj se takodjer vidi puknuce asfalta. Na samom ulasku kod porte u tijeku su veliki radovi na sanaciji klizista. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Goran Mazija iz Odjela za geotehnički katastar Grada Zagreba je za Novu TV objasnio kako je došlo do odrona na zagrebačkom Pantovčaku.

“Tijekom noći je pala velika količina kiše koja je pogodovala ionako već aktivnom klizištu koje je aktivirano s 5. na 6. ožujak ove godine. Naprezanja u tlu pogodovala su pucanju hidrantske mreže, koja je nakon toga dodatno ispunjavala pukotine i na tlo djelovala poput lubrikanta. Zbog toga je došlo do reaktivacije klizišta i pucanja trupa ceste u obje trake. Vidimo da je pukao i dio nogostupa”, objasnio je.

“Slijeganja su takva da više nije moguće prometovati ovim dijelom Pantovčaka – od Zelengaja do ulaza u prostor Predsjedničkih dvora. Cesta je zatvorena, zasad do 10. svibnja. Vrlo vjerojatno će se to morati produžiti jer dotad sasvim sigurno neće biti moguće sanirati ovu plohu“, dodao je.

OBJAVLJENA SNIMKA Aktiviralo se klizište na Pantovčaku, dio ceste bit će zatvoren zbog radova

Procjenjuje da sanacija neće biti gotova do kraja svibnja, nego će vjerojatno trajati i u lipnju.

“Nakon toga će biti potrebno obnoviti svu instalaciju vode, kanalizacije i plina. Plin je od 6. ožujka tri puta pukao, a vidim da se sada sanira i četvrti put. Do utorka su vodovodne instalacije pet puta puknule, a u srijedu ujutro i šesti put. Sva ta pucanja su se događala zbog naprezanja tla koje je izazvalo klizište”, rekao je.

Sreća u nesreći je što u blizini klizišta nema stambenih objekata.

Niti jedan čvrsti objekt unutar kompleksa Predsjedničkih dvora nije ugrožen, pa tako niti glavna zgrada u kojoj je predsjednik Republike Hrvatske. Ugrožena je infrastruktura Grada Zagreba i Grad će sanirati taj dio prometnice”, rekao je Mazija za Dnevnik Nove TV.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.