KLIMATSKA NEUTRALNOST Tomašević: Dosta kasnimo za drugima, ali radimo velike korake naprijed

Autor:

06.03.2024., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic i zamjenici gradonacelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet odrzali su sastanak sa zamjenikom glavnog direktora Glavne uprave za okolis Europske komisije Patrickom Childom o misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova te koracima koje je Grad Zagreb poduzeo kao jedini hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u tzv. misiji za gradove. Izjave za medije nakon sastanka. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će Zagreb do rujna ove godine usvojiti akcijski plan za postizanje klimatske neutralnosti do 2030. godine, kojim se, među ostalim, planiraju elektrificirati gradski autobusi. 

“Iako Zagreb dosta kasni za mnogim europskim metropolama kada je riječ o zelenim politikama, mi u zadnje dvije godine radimo velike korake naprijed da to nadoknadimo, a još veće korake naprijed ćemo raditi u narednih šest godina kako bismo dostigli ovaj vrlo ambiciozan cilj do 2030. godine”, rekao je Tomislav Tomašević u izjavi za medije.

Zagrebački gradonačelnik sa zamjenicima u srijedu se sastao sa zamjenikom glavnog direktora Glavne uprave za okoliš Europske komisije Patrickom Childom. Europska komisija prošle je godine Zagreb izabrala za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., odnosno u tzv. misiji za gradove.

Child je istaknuo da je s gradskom upravom razgovarao o načinu na koji se Zagreb priprema postati klimatski neutralan grad. Bilo je riječi i o akcijskom planu i investicijskoj strategiji kojom se definiraju specifični načini postizanja tog cilja.

Tomašević je najavio da će Zagreb usvojiti taj plan do rujna ove godine.

Istaknuo je Zagreb planira postići klimatsku neutralnost unaprjeđenjem sustava gospodarenja otpadom, održivim prometom, u što spada i prebacivanje voznog parka ZET-a na ugljično neutralne vidove prijevoza, odnosno elektrificiranje autobusa.

“Pripremamo investicije od 300 milijuna eura u vodoopskbnu mrežu i mrežu odvodnje te u 3. stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Projekt ćemo uskoro predstaviti javnosti, a za njega očekujemo 70 posto sufinanciranja europskih sredstava”, dodao je Tomašević.

Na pitanje je li upoznat sa zagrebačkim problemima u gospodarenju otpadom, Child je istaknuo kako nije tajna da Hrvatska ima velike izazove u ispunjavanju europske legislative, bilo da se radi o odlagalištima otpada, recikliranju i odvajanju otpada.

“Ako grad Zagreb može razviti pionirske politike u tom području, koje bi mogle biti inspiracija i drugim gradovima u Hrvatskoj, bilo bi nam drago to vidjeti. I spremni smo osigurati potporu kroz programe europskih fondova i Europske razvojne banke”, istaknuo je Child.

“Podržavamo sve napore da se ide u smjeru boljeg upravljanja otpadom u Zagrebu i drugdje”, dodao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.