Kličko upozorio na mogući nestanak struje i vode u Kijevu

Autor:

epa10277228 People take water from a water pump in Kyiv, Ukraine, 31 October 2022. "Part of the capital has been left without power as a result of strikes on critical infrastructure facilities. There is no running water in several of the city’s districts," Kyiv mayor Klitschko said. Russian troops on 24 February entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/OLEG PETRASYUK

EPA/OLEG PETRASYUK

Kijev se suočava s mogućim nestankom struje i prekidima u mreži za opskrbu vodom i grijanjem koji su uzrokovani ruskim udarima, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko za ukrajinsku državnu televiziju.

Stanovnici glavnog grada trebali bi stvoriti zalihe i razmotriti privremeno iseljavanje, rekao je Kličko u subotu navečer.

Opisao je to kao najgori mogući scenarij. “Činimo sve što možemo da osiguramo da stvari ne dođu do ovoga”, rekao je.

“Ali želimo biti otvoreni. Naši neprijatelji čine sve što mogu da ostave ovaj grad bez grijanja, bez struje i bez opskrbe vodom – ukratko, tako da svi umremo”, rekao je kijevski gradonačelnik.

Procijenio je da je u gradu oko tri milijuna ljudi, uključujući 350.000 interno raseljenih osoba.

Kijev pokušava stabilizirati svoju elektroenergetsku mrežu povremenim isključivanjima koja ostavljaju dijelove grada u mraku na nekoliko sati i postavlja 1000 manjih toplana u slučaju da padne mreža za grijanje.

Kličko, poznat kao bivši svjetski boksački prvak, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi uništiti Ukrajinu kao naciju. “Putinu ne trebamo mi Ukrajinci. Treba mu regija, treba mu Ukrajina bez nas.”

Rusija je 24. veljače pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu i od tada je četiri regije na jugu i istoku proglasila dijelom ruskog teritorija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.