Screenshot YouTube

Kip Theodoreu Rooseveltu će biti maknut s podesta u New Yorku

Kip američkog predsjednika Theodorea Roosevelta će biti maknut s podesta ispred poznatog Prirodoslovnog muzeja u New Yorku. Kip se nalazi na Trgu Lafayette, jednom od glavnih žarišta sukoba demonstranata i policije. Brončani kip samo je jedan u nizu spomenika, koji su prosvjednici nedavno pokušali srušiti. Na ovo je mjesto spomenik  postavljen 1940. godine. Trenutno ga čuvaju policijske snage. Čekaju se tvrtke i logistička potpora, koji bi terbali transportirati veliki metalni spomenik.

Zasad nije poznato je li uklanjanje Rooseveltovog spomenika službeni odgovor na zahtjeve skupina, organizacija i aktivista, koje vode demonstracije ili su američke vlasti odlučile zaštiti svoje kulturno nasljeđe.

Dodajmo kako policija iz New Yorka čuva i spomenik, koji je postavljen u čast Christopheru Columbusu. Mediji su ranije objavili da su prosvjednici pokušali srušiti spomenik Andrewa Jacksona u parku blizu Bijele kuće.

Slučaj je prokomenirao i Donald Trump na društvenim mrežama, ističe se kako Rooseveltov spomenik otkriva krivu priču i poslanje ovog američkog predsjednika…

Komentiraj