Kino Europa u sklopu filmskih programa provodi projekt ‘Filmski kritičari 54+’.

Istražujući probleme i potrebe ciljne skupine utvrdili smo kako kreativne aktivnosti mogu pozitivno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca te da je sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima vrlo važan čimbenik aktivnog i zdravog starenja. Od ukupnog broja gledatelja redovnih projekcija u Kinu Europa, na mjesečnoj razini, 10 do 15 posto čine umirovljenici.

Kroz ovaj projekt namjera je osposobiti 20 pripadnika ciljne skupine koji bi kao ambasadori filmskih programa nastavili djelovati i nakon završetka projekta te zajedno s nama aktivno sudjelovali u kreiranju i osmišljavanju filmskih programa za dobnu skupinu 54+. Tiih dvadeset bi sudjelovalo u inicijalnoj radionici filmske kritike, koja je podijeljena u pet tematskih cjelina i zatim na osam projekcija filmova. Svaka od projekcija filma popraćena je razgovorom o pogledanom filmu koji se sastoji od analize filma i njegovih dijelova (režija, kamera, montaža, zvuk, tema…). Nakon projekcije i razgovora o filmu polaznici koristeći znanja i vještine stečene na radionici filmske kritike pišu kritiku odgledanog filma uz mentorstvo voditeljice radionice.

Filmske kritike se prikupljaju i objavljuju na našim internetskim stranicama te u tiskanom izdanju kako bi pomogle u promociji filma, posebice u promociji među vršnjacima polaznika radionice. Tijekom radionica i razgovora o filmovima osmišljavamo model za ocjenjivanje filmova kao svojevrsne potvrde kvalitete filma i primjerenosti sadržaja za ciljanu skupinu.

Kroz njihovu aktivnost i stjecanje novih znanja i vještina želja nam je motivirati i druge osobe iz ciljne skupine da se priključe filmskim projekcijama te zadovolje svoje potrebe za kulturnim i umjetničkim sadržajima, stjecanjem novih znjanja, upoznavanjem novih kultura i druženjem s drugim ljudima.

Ovako razrađen model radionica filmske kritike i sustava ocjenjivanja filmova možemo prijavljivati kao novu aktivnost u kinu te tražiti sredstva za provedbu i na natječajima raspisanim od strane Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra. Radionice filmske kritike i sustav ocjenjivanja filmova možemo prilagoditi i ponuditi drugim institucijama te zajedno s njima provoditi program i u drugim kinima diljem Hrvatske te ga provoditi kao aktivnost u sklopu Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Iskustva u provedbi projekta sličnih ovome nam ne nedostaje, a to možemo potvrditi organizacijom svih gore navedenih aktivnosti i programa, a posebice programa namijenjenih djeci i mladima.

Uz filmske programe, u dvoranama i predvorjima kina održavaju se i brojna predavanja, okrugli stolovi, diskusije, promocije knjiga i filmskih projekata, performansi, izložbe, glazbena i slična događanja. Kino Europa dobitnik je Nagrade za najbolji program za 2016. godinu koju dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas.

Programe kina Europa podržavaju Grad Zagreb, Hrvatski audiovizualni centar i Europa Cinemas. Digitalizaciju i nabavu osuvremenjene tehničke opreme sufinanciralo je Ministarstvo kulture, Potprogram MEDIA Europske unije i Grad Zagreb. Naš trud prepoznale su europske institucije pa je tako kino Europa punopravni član mreže europskih kina Europa Cinemas te mreže svjetskih nezavisnih kina CICAE.

Komentiraj