Kineski predsjednik Xi posjetit će Saudijsku Arabiju na ‘užas’ SAD-a

Autor:

epa10306339 China's President Xi Jinping (R) talks with International Labour Organization (ILO) Director-General Gilbert Houngbo (L) during the opening of the G20 Leaders' Summit in Bali, Indonesia, 15 November 2022. The 17th Group of Twenty (G20) Heads of State and Government Summit runs from 15 to 16 November 2022.  EPA/BAY ISMOYO / POOL

EPA/BAY ISMOYO

Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi u četvrtak doputovati u Saudijsku Arabiju u dvodnevni državni posjet u jeku visokih napetosti između Sjedinjenih Država i dviju zemalja, prema izvoru koji je upoznat s putovanjem, arapskom diplomatskom izvoru i dvojici visokih arapskih zvaničnika dužnosnici.

Xijevo putovanje u Rijad uključivat će kinesko-arapski summit i konferenciju.

Očekuje se da će najmanje 14 arapskih šefova država prisustvovati kinesko-arapskom summitu, prema arapskom diplomatskom izvoru koji je putovanje opisao kao “prekretnicu” za arapsko-kineske odnose.

Izvori su govorili pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni govoriti za medije.

Glasine o posjetu kineskog predsjednika najvećem savezniku SAD-a na Bliskom istoku kruže već mjesecima, ali još ih nisu potvrdile vlade Saudijske Arabije i Kine.

Peking nije službeno objavio da će Xi posjetiti Saudijsku Arabiju.  Prošlog je tjedna saudijska vlada poslala formulare za registraciju novinara za praćenje summita, ne potvrdivši točne datume. Saudijska vlada odbila je odgovoriti na CNN-ov zahtjev za informacijama o Xijevom posjetu i planiranim sastancima na vrhu.

Izvješća o dugo očekivanom posjetu dolaze u pozadini brojnih nesuglasica koje SAD gaji prema Pekingu i Rijadu, koji su, na užas Washingtona, samo učvrstili veze posljednjih godina.

SAD i Saudijska Arabija još uvijek su upleteni u žestoku svađu oko proizvodnje nafte, koja je u listopadu kulminirala snažnom retorikom i razmjenom optužbi kada je naftni kartel OPEC+ predvođen Saudijskom Arabijom smanjio proizvodnju za dva milijuna barela dnevno u nastojanju da “stabilizira” cijene . Odluka je donesena unatoč žestokoj američkoj kampanji protiv nje.

Snažan američki saveznik dugih osam desetljeća, Saudijska Arabija postala je ogorčena zbog onoga što smatra opadanjem američke sigurnosne prisutnosti u regiji, posebno usred rastućih prijetnji od strane Irana i njegovih naoružanih jemenskih snaga.

Ekonomski mamut na istoku, Kina je u sukobu sa SAD-om oko Tajvana, koji je američki predsjednik Joe Biden opetovano obećao da će ga zaštititi ako Kina napadne. Trnovita tema ozbiljno je pogoršala nesigurne odnose između Washingtona i Pekinga, koji se već natječu za utjecaj na nestabilnom Bliskom istoku.

Dok američki saveznici u Arapskom zaljevu optužuju Washington da zaostaje za svojim sigurnosnim jamstvima u regiji, Kina učvršćuje svoje veze sa zaljevskim monarhijama, kao i s američkim neprijateljima Iranom i Rusijom.

I Kina i Saudijska Arabija također su zauzele različite stavove prema Zapadu u vezi s ukrajinskim ratom. Obje su se suzdržale od odobravanja sankcija Rusiji, a Rijad je više puta tvrdio da je Moskva ključni partner u proizvodnji energije s kojim se mora konzultirati o odlukama OPEC+. Nakon prošlomjesečnog masovnog smanjenja proizvodnje nafte, neki američki dužnosnici optužili su Saudijsku Arabiju da staje na stranu Rusije i pomaže predsjedniku Vladimiru Putinu u njegovom ratu protiv Ukrajine.

Saudijski dužnosnici zanijekali su bilo korištenje nafte kao oružje ili stavljanje na stranu Rusije.

Biden je u listopadu rekao da SAD mora “preispitati” svoj odnos sa Saudijskom Arabijom, koji je predsjednik naizgled pokušao popraviti u srpanjskom posjetu Rijadu. Biden je odletio u Rijad usred globalne nestašice nafte i pozdravio bin Salmana udarcem šakom koji je napravio globalne naslovnice.

Međutim, krajnje hladan posjet nije doveo do povećanja proizvodnje nafte i samo je pogoršao napetosti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.