Kineske burze jačaju kako popuštaju Covid19 mjere. Nafta skuplja

Autor:

epa10317390 A man walks past an electronic billboard showing the Hang Seng Index closing figure in Hong Kong, China, 21 November 2022. The index dropped 1.9 at the end of trading day, the biggest setback in two weeks.  EPA/JEROME FAVRE

EPA/JEROME FAVRE

Na kineskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak porasle jer se ulagači nadaju da bi vlasti uskoro mogle ublažiti restriktivne covid mjere, dok se na ostalim burzama trguje oprezno jer nema puno razloga za kupnju dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,7 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 3,7 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,1 posto, a pale su i cijene dionica u Južnoj Koreji, 0,6 posto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,3 i 3,5 posto.

MSCI azijski indeks u plusu je zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u Šangaju i Hong Kongu jer se ulagači nadaju ublažavanju covid mjera, što bi moglo ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Podršku tim tržištima pružio je i snažan rast cijena tehnoloških dionica, koje u posljednje vrijeme znatno osciliraju.

No, na ostalim se burzama trguje oprezno, kao i na Wall Streetu u petak, kada su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali.

Pad tih indeksa uslijedio je nakon što je objavljeno da je u studenome broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, nešto manje nego mjesec dana prije, ali znatno više nego što se očekivalo.

Pritom se stopa nezaposlenosti zadržala na 3,7 posto, dok je prosječna satnica u privatnom sektoru u studenome porasla za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, više u odnosu na listopad, kada je porasla 4,7 posto.

To pokazuje da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje snažni.

Većina analitičara i dalje očekuje da će američka središnja banka u prosincu povećati kamate za ‘samo’ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova, no ostaju otvorena pitanja do koje će razine Fed povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Dolar dodatno oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala, nakon što je prošloga tjedna izgubila oko 1,5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,28 bodova, dok je u petak navečer iznosio 104,50 bodova.

Pritom tečaj dolara prema japanskoj valuti stagnira oko 134,35 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0575 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0535 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna ojačale prvi put u posljednja četiri tjedna. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0,97 posto, na 86,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,03 posto, na 80,80 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.