Kina poručila: Potreban je veliki oprez zbog širenja NATO-a u Aziju

Autor:

epa10561229 China's Foreign Ministry spokesperson Mao Ning gestures during a press conference at the Ministry of Foreign Affairs in Beijing, China, 06 April 2023. China has launched military drills in response to the meeting between Taiwan's president Tsai Ing-wen and US House Speaker Kevin McCarthy on 05 April. Foreign Ministry spokesperson Mao Ning reiterated China’s furious objections to any form of meetings between Tsai Ing-wen and U.S. officials on regular press conference of the Ministry of Foreign Affairs(MOFA) on 06 April, 2023.  EPA/WU HAO

EPA/WU HAO

Kina je u četvrtak rekla da je potreban ”veliki oprez” zbog širenja NATO-a na istok nakon medijskog izvješća da Savez planira uspostaviti ured u Japanu kako bi olakšao konzultacije sa saveznicima u regiji.

NATO planira otvoriti prvi ured za vezu u Aziji, u Japanu, kako bi olakšao razgovore sa sigurnosnim partnerima kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, imajući na umu geopolitičke izazove koje predstavljaju Kina i Rusija, objavio je u srijedu list Nikkei Asia, pozivajući se na dužnosnike Japana i NATO-a.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning, rekla je da je Azija ”obećavajuća zemlja za suradnju i razvoj i da ne bi trebala biti arena za geopolitičku borbu”.

”Kontinuirano širenje NATO-a na istok prema azijsko-pacifičkom prostoru, miješanje u regionalna pitanja, pokušaji uništavanja regionalnog mira i stabilnosti i poticanje blokovske konfrontacije zahtijevaju veliki oprez u zemljama u regiji”, rekla je Mao na redovitoj konferenciji za medije.

Nikkei Asia je izvijestio da bi se predloženi ured trebao otvoriti sljedeće godine u Tokiju.

Na upit o tom izvješću, glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je da Savez neće ulaziti u detalje razgovora NATO saveznika.

”NATO ima urede i sporazume o vezi s brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici redovito procjenjuju te sporazume kako bi osigurali da najbolje služe potrebama i NATO-a i naših partnera”, izjavila je.

Lungescu je dodala kako NATO ima blisko partnerstvo s Japanom koje kontinuirano raste.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.