Kim Jong Un u novogodišnjem obraćanju predstavlja “novi put”

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u srijedu će u novogodišnjem obraćanju najvjerojatnije predstaviti “novi put” kojim će njegova zemlja krenuti ukoliko Sjedinjene Države ne ispoštuju rok do kojeg bi trebale ublažiti svoje stajalište o denuklearizaciji.

Njegov govor bi trebao biti vrhunac trenutnog zasjedanja Centralnog komiteta Radničke stranke, jednog od ključnih tijela za kreiranje politike. Kim Jong Un je sazvao plenarnu sjednicu u subotu koja još uvijek traje.

Očekuje se da će sjevernokorejski vođa u svom obraćanju pokriti niz tema, od vanjskih poslova, razvoja vojnih snaga do gospodarstva i obrazovanja.

Kim je ranije najavio da bi mogao promijeniti pravac djelovanja ukoliko će Washington i dalje ustrajati na pritiscima i jednostranim postupcima, naglašavajući pritom važnost oslanjanja na vlastito gospodarstvo, koncepta koji zagovora uslijed sve strožih međunarodnih sankcija.

“Zasjedanje Centralnog komiteta je sazvano kako bi se dao politički legitimitet odlukama koje će Kim objaviti u novogodišnjem govoru”, ocijenio je Leif-Eric Easley, profesor na ženskom sveučilištu Ewha u Seulu. “Ovaj sastanak treba dati političko opravdanje ekonomskim i sigurnosnim politikama koje će Pjongjang voditi 2020.”

Sjeverna Koreja gotovo da ništa nije otkrila o najavljenom “novom putu”, no američki vojni zapovjednici predviđaju da bi jedan od poteza Kim Jong Una moglo biti testiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM). Testiranje ICBM-a te nuklearne probe je Sjeverna Koreja obustavila 2017.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien je kazao da će Washington biti “iznimno razočaran” ukoliko Sjeverna Koreja pribjegne testiranju dalekometnih ili nuklearnih projektila.

Komentiraj