KIBERNETIČKI KRIMINAL: Računalnim prevarama 36-godišnjak pokušao doći do VIP ulaznica

Policijski službenici Kriminalističko-obavještajne službe PU primorsko-goranske dovršili su opsežno i složeno kriminalističko istraživanje iz domene kibernetičkog kriminaliteta, priopćili su iz te policijske uprave.

Za četiri kaznena djela računalne prijevare, od kojih tri u pokušaju te za kaznena djela zlouporaba naprava, teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka  i računalno krivotvorenje državnom dovjetništvu prijavljen je 36- godišnjak. Osumnjičeni muškarac lažno se  predstavljajo kao visoki dužnosnik jednog od državnih tijela i dovodio u zabludu sportska udruženja kako bi se dokopao VIP ulaznica uz koja ide i VIP tretman  i pozivnica za sportska događanja, no u toj je nakani spriječen.

Kriminalističko istraživanje započelo je još u studenom prošle godine temeljem saznanja  o mogućoj zlouporabi računalnih sustava, programa i podataka. Provedbom niza mjera i radnji utvrđeno da je  osumnjičeni 36-godišnjak izradio računalne podatke u namjeri počinjenja kaznenih djela. Naime, u veljači 2019. godine uplatio je registraciju i održavanje domene kako bi je koristio kao vjerodostojan računalni podatak jednog od državnih tijela. Isto tako, osmislio je naziv zakupljene domene i kreirao adrese elektroničke pošte te putem elektroničke pošte u rujnu i studenom prošle godine na adresu međunarodnog sportskog udruženja te nekoliko sportskih klubova u zemlji i inozemstvu poslao više poruka radi dobivanja VIP ulaznica ili pozivnica za sportska događanja. U najmanje jednom od slučajeva uspio je dovesti u zabludu službene osobe jednog od uglednijih stranih klubova te dobiti tražene ulaznice i VIP tretman u predsjedničkoj loži.”, priopćili su iz policije.

U pretragama doma i drugih prostorija osumnjičenoga na području Primorsko-goranske županije,  izuzeta  su računala i dijelovi računala, više komada raznih USB stickova, mobiteli i drugi predmeti koji se dovode u vezu s  kaznenim djelima. Također, obavljene su i pretrage računala i drugih predmeta te su pronađeni i izuzeti digitalni dokazi koji upućuju na počinjenje navedenih kaznenih djela.

Komentiraj