Kekin prozvala Božinovića zbog sramotnog postupanja policije u Osijeku

Autor:

26.09.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije  odrzanoj u Saboru oaktualnim temema govorila je Ivana Kekin. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Kluba Možemo! Ivana Kekin osudila je u utorak u Saboru postupanje policije u Osijeku u slučaju ubojstva studentice koju je službenim pištoljem usmrtio policijski službenik i poručila ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću kako očekuje njegov potez.

Naše institucije ne uspijevaju spriječiti femicid, provode dvostruka uhićenja nasilnika i žrtve, ne poduzimaju adekvatne mjere, zataškavaju i gledaju nasilnicima kroz prste i zbog toga su suučesnici u zlostavljaju žena i djece, ustvrdila je Kekin u slobodnom govoru.

Izmjena zakonskog okvira neće ništa promijeniti, potrebna je prevencija i edukacija na svim razinama od najranije dobi, istaknula je zastupnica Ivana Kekin, dodavši: „Počnimo od istrage i sankcija za sramotno postupanje policije u Osijeku, ministre Božinoviću vi ste na redu”.

I Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) osvrnula se na najnoviji slučaj femicida. „Ta je mlada žena baš na dan borbe protiv nasilja nad ženama postala dio strašne i porazne statistike koju iz godine u godinu ponavljamo kao papige”, kazala je.

Prošle godine ubijeno je 14 žena, ove godine osam žena, procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a one koje izgube život najčešće s bile izložene nasilju dugo prije, navela je.

I Mrak Taritaš kaže da samo zakonske izmjene nisu dovoljne, da je zakone potrebno provoditi, te dugoročno provoditi sustavno obrazovanje i senzibiliziranje na slučajeve rodno uvjetovanog nasilja.

Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrata) kritizirao je u namjeru vlade da se planinarski domovi smješteni na državnim i županijskim zemljištima daju na upravljanje javnim ustanovama i županijama.

Kaže da bi prijedlogom novog Zakona o nekretninama i pokretninama u vlasništvu Hrvatske bez ikakvih ingerencija ostala bi planinarska društva i Hrvatski planinarski savez iako su planinari i njihova društva jedini koji su se proteklih sedam desetljeća brinuli o tim objektima, a većinu i izgradili.

Od 47 planinarskih domova i kuća koje se nalaze na zemljištu u vlasništvu Hrvatske, s njih 46 formalno ili neformalno upravljaju planinarske udruge, članice Hrvatskog planinarskog saveza, naveo je Hajdukovi.  Upitao je zašto to sada žele mijenjati i je li je to nečiji interes ili koristi.

Boris Milošević (Klub SDSS-a) osvrnuo se na plaće državnih službenika i namještenika podsjetivši kako ovih dana kreću pregovori sa sindikatima o osnovici za izračun plaće. Izrazio je nadu će pregovori rezultirati zaustavljaju odljeva kadrova iz državne službe i većim interesom za rad u državnoj službi.

Iz Možemo! zatražili ostavku načelnika osječke policije: “Ako se istraga ne provede…”

 

OZNAKE: Ivana Kekin

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.