epa

Kavanaughu otvoren put prema Vrhovnom sudu

Kandidat predsjednika Donalda Trumpa za suca Vrhovnog suda Brett Kavanaugh napravio je u petak još jedan korak dalje nakon što ga je potvrdio američki Senat u preliminarnom glasanju, unatoč optužbama o seksualnom napastovanju.

S tjedan dana zakašnjenja, kako bi se omogućilo FBI-ju da protiv njega provede istragu o silovanju, senatori su poduprli Kavanaugha s 51 glasom ‘za’ naspram 49 ‘protiv’.

Senat u kojem republikanci imaju tijesnu većinu konačno glasanje trebao bi imati u subotu.

Trump je na Twitteru objavio da je “jako ponosan” na Senat.

S obzirom na današnji rezultat, Kavanaugh izgleda da je na dobrom putu da dobije doživotno mjesto u Vrhovnom sudu. Ali promjena stajališta samo nekoliko zastupnika značila bi da njegovo potvrđivanje može skrenuti s puta.

Potvrda bi bila i pobjeda za Trumpa te bi se stvorio odnos 5-4 u Vrhovnom sudu u korist republikanaca što bi im dalo prednost u mogućim pravnim bitkama oko ključnih pitanja poput prava  na abortus, migracija, kao i Trumpovih pokušaja da zabrani transrodnim osobama priključivanje američkoj vojsci.

EPA/Win McNamee / POOL

Samouvjerenost republikanaca da bi Kavanaugh mogao dobiti povjerenje Senata da postane sudac Vrhovnog suda porasla je u četvrtak nakon pozitivnog mišljenja dvoje neodlučnih senatora o izvješću FBI-a o optužbama protiv Kavanaugha za seksualno napastovanje.

Izvješće, koje je Bijela kuća usred noći poslala senatskom odboru za pravosuđe, demokrati su odbacili kao “razvodnjeno”.

Izvješće FBI-a nije objavljeno, a senatori su ga mogli pročitati iza zatvorenih vrata u sigurnoj sobi na Capitol Hillu, bez pisanja bilješki i kopiranja.

Predsjednik Trump napisao je na Twitteru da je izvješće pokazalo kako su optužbe protiv njegova kandidata za Vrhovni sud bile “posve neutemeljene”.

Demokrati se otpočetka protive republikanskom kandidatu predsjednika Trumpa.

Dan nakon saslušanja suca, koji je odlučno zanijekao optužbu sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982., kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, koja nije dala nikakve dokaze za to, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Ovaj slučaj se pojavio samo nekoliko tjedana uoči izbora na polovici predsjedničkog mandata koji se održavaju 6. studenog i na kojima će demokrati pokušati preuzeti kontrolu nad Kongresom od republikanaca.

Suca Anthonyja Kennedyja kojeg bi Kavanaugh trebao zamijeniti imenovao je konzervativni predsjednik Ronald Reagan 1987., zbog čega bi dolaskom novog konzervativca ideološki omjer na sudu trebao ostati isti.

No Trump, po pisanju Business Insidera, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dva suca, zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dviju liberalnih sutkinja  u tom tijelu.

Komentiraj