Karlovac: Više od desetljeća kasnije dobio odgovor Povjerenstva za rad

Autor:

Ilustracija Pixabay

 Marijan Fudurić iz Karlovca je sredinom kolovoza zaprimio od Povjerenstva za rad po pritužbama Ministarstva unutarnjih poslova odluku da je njegova pritužba odbijena, no on glavni problem vidi u tome što je odgovor čekao čak 11 godina.

Po odvjetniku je MUP-u još 2012. poslao pritužbu glede brisanja iz kriminalističke evidencije, da bi odgovor od Povjerenstva za rad po pritužbama dobio više od desetljeća kasnije.

Pozvao bih ministra da postroji i dovede u red svoje službenike. Po članku 101. Zakona o općem upravnom postupku, krajnji rok za odgovor na predstavku je najviše 60 dana“, napomenuo je Fudurić, koji je u razgovoru za Hinu kazao da je na svoju predstavku MUP-u već bio zaboravio.

Kazao je da je posumnjao da ga policija ima u evidenciji prilikom prelaska državne granice, nakon čega se žalio. “Imao sam 1995. godine sukob s dvojicom policajaca u jednom ugostiteljskom objektu kada su nasrnuli na mene, a ja se branio. Nakon tog događaja sam završio u pritvoru. Bez obzira što protiv mene nikad nije pokrenut postupak, ispadam na granici rabijatan tip koji tuče policajce“, rekao je.

Pošiljka nije podignuta

Ministarstvo unutarnjih poslova je navelo da je odmah po zaprimanju prigovora i u skladu s tadašnjim Zakonom o policiji svu dokumentaciju dostavilo Povjerenstvu za rad po pritužbama na razmatranje, da je o tome obaviješten Fudurićev odvjetnik, no obavijest se vratila s napomenom da pošiljka nije podignuta.

“Daljnje postupanje u tom trenutku prešlo je u nadležnost Povjerenstva za rad po pritužbama koje predstavlja građanski nadzor nad radom policije, koje izvješće o svom radu podnosi Hrvatskom saboru i čije članove imenuje i razrješuje Hrvatski sabor. Također napominjemo da je povjerenstvo u svom radu samostalno, dok mu ovo  ministarstvo samo pruža stručnu i administrativnu pomoć”, naveo je MUP te uputio na povjerenstvo.

Brisanje iz evidencije

Tom tijelu upit  je poslan 18. kolovoza, a odgovor do kraja mjeseca nije stigao. U odluci stoji da je Fudurić više puta tijekom godina tražio brisanje iz evidencije, da bi mu se odgovaralo da je to učinjeno, ali je smatrao da to nije urađeno valjano i žalio se na neugodnosti.

Stoji i da je Služba za unutarnju kontrolu krajem 2013. odgovorila Fuduriću da je njegov prigovor na odgovor PU karlovačke od 11. rujna 2012. proslijedila Povjerenstvu za rad po pritužbama, no ono je prestalo s radom 31. ožujka 2015. i rad je obnovljen tek 13. svibnja 2020. kada su preuzeti raniji predmeti.

U razmatranju Fudurićevog su utvrdili da se postupalo zakonito i stručno, da su Fudurićevi podaci brisani i da je pritužba neutemeljena.

OZNAKE: sud, pravorijek, Karlovac, MUP

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.