Karamarko bio spreman povući tužbu, ali Barišić mu se odbio ispričati zbog Udbe

Nacional

Tomislav Karamarko bio je spreman povući svoju tužbu koju je zbog klevete podigao protiv Ante Barišića ako mu se Barišić ispriča pred sudom. Međutim, Barišić je to odbio učiniti. To je sukus ročišta na kojem je pokušano mirenje njih dvojice u postupku na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u sporu koji vodi sudac Milenko Đaković. Karamarko se na ročištu nije pojavio, ali su tu njegovu ponudu prenijeli njegovi odvjetnici Gorana Miljević i Davor Cahun. Ante Barišić izjavio je na sudu sljedeće: “Smatram da nemam razloga i potrebe za bilo što se ispričavati, ono što sam iznosio, iznosim već duži niz godina i iza svega što sam rekao i stojim, a to ću tijekom dokaznog postupka i dokazati odgovarajućim dokazima.” Sudac je nakon toga zakazao glavnu raspravu za 11. srpnja.

Karamarko je Barišića tužio zbog tvrdnji koje je iznio u Nacionalu koncem lipnja prošle godine. On je tada, među ostalim, izjavio da su točne tvrdnje Josipa Manolića da je Karamarko bio doušnik Udbe te je progovorio o svojim saznanjima o kontaktima Udbe i Karamarka.

“O tome imam neposredna saznanja jer sam se u to vrijeme unutar zagrebačkog centra SDS-a izravno bavio upravo Crkvom. Tada sam unutar SDS-a imao gotovo ključnu ulogu u takvim postupanjima službe. Bio sam šef Odsjeka 1/3, koji je pokrivao neprijateljske djelatnosti iz redova vjerskih zajednica. Tu sam funkciju preuzeo od Bože Kovačevića, koji je neposredno uoči toga napredovao do načelnika odjela. Mi smo kroz operativne akcije detektirali gdje su bila žarišta onoga što se tada nazivalo neprijateljskom djelatnošću po tadašnji politički sustav. Među ostalim, pratili smo kako se razvijaju stvari unutar laičke organizacije Mi. Kako je tamo bilo puno studenata, aktivnosti smo koordinirali s petim odsjekom SDS-a koji je pokrivao Sveučilište. Oni su vodili svoju operativnu akciju Trs, koju je Karamarko spomenuo. Točno je da je Karamarku oduzeta putovnica, ali on nije bio progonjen. Putovnica mu je oduzeta sukladno tadašnjim zakonskim propisima, ali je to oduzimanje imalo sasvim drugu svrhu. O tome ću više govoriti na sudu budu li me pozvali za svjedoka u postupku koji Karamarko najavljuje protiv Manolića. Priča je puno kompleksnija nego što se naoko čini; te veze nisu bile jednostavne, a suradnici se nisu stvarali preko noći. Postojalo je više razina suradnje. Pored suradnika, postojale su i operativne veze. Riječ je o ljudima s kojima se namjeravalo surađivati, ali s njima još nije bio zasnovan nikakav formalni odnos. Ti ljudi su već davali vrlo konkretne informacije, koje su se jedno vrijeme testirale i provjeravala im se vjerodostojnost. Karamarku je oduzeta putovnica kako bi ga se prikazalo kao osobu koja je neprijatelj sustava i to kako bi zadobio povjerenje miljea iz kojeg je trebao dostavljati informacije. I informativni razgovori koji su tada s njime vođeni, a koje su vodili D. S. i M. Š., zapravo su vođeni u istu svrhu”, izjavio je Barišić za Nacional. Izgleda da bi 11. srpnja Barišić mogao ponuditi sudu i dokaze za te svoje tvrdnje.

Komentiraj